Strandstädning för miljön – och klubbens skull

I helgen kommer drygt 2300 idrottsungdomar och ledare strandstäda kusten från Strömstad ned till Höganäs i Skåne, ett projekt som organiseras av Städa Sverige - Idrottens miljöorganisation.

ANNONS

Det är en frostig lördagsmorgon när det pigga fotbollslaget Grohed/Ljungskile SK anländer till parkeringen bredvid Laxbutiken i Ljungskile. Ett tjugotal killar i 13-års åldern samlas i en klunga runt sina ledare och blir tilldelade gula västar, handskar och instruktioner för dagen.

När ledarna ger klartecken springer killarna direkt ner till vattenbrynet och börjar rota i den kalla sanden efter skräp. Entusiastiskt ropar de ut till varandra vad de hittar:

– Här ligger en massa plast!

– Går det här i brännbart? Vem har påsen?

– Jag har lite metallbitar här.

– Har någon pant?

ANNONS

Jakt på skräp

I år är det tredje gången som laget ger sig ut på jakt efter skräp som sköljt upp längs med kusten i Ljungskile. Det är ett initiativ från Städa Sverige - Idrottens miljöorganisation som får drygt 2300 idrottsverksamma ungdomar att göra en insats för miljön under helgen. I utbyte får idrottsföreningarna en ekonomisk ersättning av organisationen, som de kan använda för sin verksamhet.

– Vi gör det för Greta Thunberg. Och det är bra för lagkassan, säger Oskar Karlsson.

Om några timmar ska de åka på en träningscup i Mjölby, vilket aktiviteter som strandstädningen kan finansiera. Pengarna som laget tjänar in gör att de kan hitta på något extra kul utöver bara fotbollsträning, som till exempel cuper och övernattningar, med pizza och FIFA-turneringar.

Flera av killarna tycker att det är tråkigt att se att det finns så mycket skräp vid vattnet.

– Det är ändå kul att få komma ut i naturen och se vår fina stad. Men det är inte så kul att se vårt vackra Ljungskile nedskräpat, säger Eskil Wallebäck.

– Det är kul att ha sällskap, man skrattar mycket, säger Vincent Algotsson.

Längs med kuststräckan hittar de mycket plastbitar. Mycket av det är skräp från gammalt godis.

ANNONS

– Det är inte bra, för då måste andra plocka upp det bara för några är lata och inte pallar slänga skräpet på rätt ställe, säger Andor Zackrisson Ljung.

Blir medvetna

En av ledarna menar att dagar som dessa gör att ungdomarna blir medvetna om att man ska plocka upp efter sig.

– Man märker att de blir mer medvetna när de går här och plockar. De spenderar ju lite tid på att tänka på hur det ser ut. De är mycket mer medvetna än vad jag var när jag var 13 år, säger Joacim Johansson.

På bara någon timme börjar påsarna fyllas upp och blir tunga att bära. Då återstår det att ställa dem på ett samlingsställe och markera på kartan så de kan hämtas upp av Städa Sverige. Sen bär det av till Mjölby för något ännu roligare än skräpplockning – nämligen fotboll.

ANNONS