Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Susanna Ivermo slår ett slag för räksemlan

Semlan är en svensk favorit som görs i många varianter. Och vad vore Bohuslän utan fisk och skaldjur? Här är det räksemlan som gäller.

Hos Ljungskiles Havsdelikatesser har räksemlan blivit ett populärt alternativ. 32-åriga Susanna Ivermo är rättens uppfinnare.

– Vi började med den förra säsongen då jag kände för att göra något nytt. Och det såg ut som en liten semla med strösslet på locket, säger hon och fortsätter:

– Det blev en dundersuccé. En kille åkte ända från Stockholm, käkade en semla och åkte hem igen.

Räksemlan består av ett litet runt bröd. I semlan finns salladsblad med handskalade räkor, dill, kryddor, ägg och gurka.

Är det inte bara en vanlig räkmacka?

– Det finns många olika sorters semlor nu för tiden. En räkmacka för mig är en macka med bara massa skaldjur och inte så mycket majonnäs. Jag är tokig i majonnäs och det ser lite ut som grädde, säger hon.

Att grädden ersatts med majonnäs passar Susanna Ivermo perfekt. För ska hon äta en traditionell semla väljer hon bort mandelmassa. I stället blir det vaniljkräm.

– Jag gillar inte mandelmassa och har aldrig gjort. Jag gillar krämiga semlor helt enkelt.

Mer kräm och mindre nyttigheter?

– Man kanske inte behöver äta semlor varje dag om man vill vara nyttig. Men de är väldigt goda.

Vad ska man dricka till? Funkar kaffe?

– Här har vi standard med semla och kaffe. Men förra året var det många som började med den som en lunch och sedan åt en vanlig semla till efterätt. Den ska ju inte ersätta den vanliga semlan.

Men en traditionell semla finns inte att köpa på Ljungskiles Havsdelikatesser. Och att ens använda ordet "Semla" i en fisk- och skaldjursaffär kan ibland vara svårt för kunderna.

– De säger i stället "Jag vill ha en sådan där". Det kan bli lite knepigt i en fiskaffär.

LÄS MER: Susanna rör till det och säljer i pappas fiskvagn