Utbildning. Bengt-Åke Hermansson och Malin Gustafsson på Arbetsförmedlingen arbetar för att funktionsnedsatta ska få arbete.
Utbildning. Bengt-Åke Hermansson och Malin Gustafsson på Arbetsförmedlingen arbetar för att funktionsnedsatta ska få arbete.

Svårare för funktionsnedsatta

Trots att arbetsmarknadsläget ljusnat och fler människor i hela Västra Götaland får jobb gör det ingen skillnad för personer med en funktionsnedsättning, som trots upp och nedgångar på arbetsmarknaden inte får jobb.

ANNONS
|

Sedan 2012 har det totala antalet inskrivna hos Arbetsförmedlingen minskat i hela Västra Götalands län. Men för människor med någon typ av funktionsnedsättning är läget konstant.

Sara Andersson är arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

– Gruppen påverkas inte av säsongsvariationer, som att fler skrivs in och ut vid vissa tillfällen, och inte heller vid landets konjunktursvängningar. Bara för att det finns fler jobb innebär inte det att fler funktionsnedsatta kommer i arbete, säger hon.

Målgruppen är prioriterad och satsad på inom Arbetsförmedlingen som erbjuder anpassade anställningsformer.

En trappa upp på Arbetsförmedlingen i Trollhättan sitter siuskonsulent Bengt-Åke Hermansson och handläggare Malin Gustafsson. Båda arbetar med personer med funktionsnedsättning.

ANNONS

Orsakerna till att inte fler kommer i arbete trots ett positivt marknadsläge är flera, menar de.

– Många av de enklare jobben som inte kräver så mycket erfarenhet eller kunskap har försvunnit, som industrijobben, säger Bengt-Åke Hermansson.

Han påpekar även att jobben inom Samhall inte längre än bundna till en arbetsplats utan är tjänsteinriktade, på olika arbetsplatser, vilket inte passar alla.

Den ekonomiska kompensationsersättningen till arbetsgivare som anställer har inte avhjälpt läget.

– De senaste åren har vi pratat kronor och ören med företag, som inte vill att det ska kosta för mycket, säger Malin Gustafsson.

En annan diskussion som uppstår med arbetsgivare är bidrag kontra arbetskraft.

– Arbetsgivare kan få liknande ersättning för arbeten som en person med större arbetsförmåga kan utföra, säger Malin Gustafsson.

Ekonomin sätter käppar i hjulet för jobben finns där ute.

– Det kan vara omkringsysslor som returhantering. Uppgifterna kan tyckas vara enkla, men är guld värda, säger Bengt-Åke Hermansson.

En vändande trend för funktionsnedsatta på arbetsmarknaden kan dock vara inom räckhåll.

– En bättre arbetsmarknad gör att arbetsgivare lättare kan anställa, och vi får lättare att promota gruppen, säger Malin Gustafsson.

Det finns ingen patentlösning, menar Bengt-Åke Hermansson, men ett sätt kan vara mer resurser till Arbetsförmedlingen.

ANNONS

– Samhället måste samverka och ta sitt ansvar, säger Malin Gustafsson.

ANNONS