Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svårt ändra på fel personnummer

Har man en gång råkat få fel personnummer är det ingen lätt sak att rätta till. Det har en pojke i Uddevalla fått erfara.

Pojken är född i ett annat land och det var när han kom till Sverige som han fick ett felaktigt personnummer. Enligt pappan är pojken född i november 1993, medan hans personnummer säger att han föddes i maj 1992. Följden blir alltså att pojken är drygt ett och ett halvt år yngre än personnumret uppger. Pappan menar att felet begicks på ambassaden i hemlandet.

Läkare som undersökt pojken bekräftar pappans uppgifter. De menar att pojkens kroppsliga och psykologiska utveckling tyder på att han är född på våren 1992. Intyg om detta har skickats till länsstyrelsen, som är den instans som skulle kan ändra ett felaktigt födelsedatum. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort. Reglerna säger nämligen att om man är nio år eller äldre, så måste det skilja minst 24 månader för att födelsedatumet ska ändras. I den aktuella pojkens fall skiljer det endast 20 månader mellan det datum pappan anger och ambassaden slagit fast. Någon ändring är därför inte att vänta.

För att pojken trots allt ska kunna följa den årskurs han mognadsmässigt passar för har hans skolsköterska bett kommunen att utfärda ett intyg. Ett sådant har nu upprättats av barn- och utbildningsförvaltningens administrativa chef Lise-Lotte Bengtsson. Enligt intyget har pojken rätt att fullfölja sin skolgång till och med skolår nio, trots att han då kommer att vara över 16 år och inte längre omfattas av skolplikten.