Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Konstverket Syrisk häst står vackert vid inloppet till Uddevalla, som en symbol för frihet, menar initiativtagaren till insamlingen Kiomars Heydar. Mohammad Soleman är skulptör från Syrien. Bild: Lasse Edwartz

Syriska hästen är räddad

Insamlingen till skulpturen Syrisk häst vid Hästepallarna lyckades. 162 500 kronor krävdes för att häststatyn av ståltråd skulle kunna vara kvar.

Den stora ståltrådsskulpturen Syrisk häst placerades vid Hästepallarna nära Skeppsviken i Uddevalla i mars. Men kommunen hade bara hyrt in verket under ett år. Sommaren 2017 hade det visats i Pilane skulpturpark på Tjörn.

Ganska snabbt efter utplaceringen startades en insamling för att hästen skulle bli kvar permanent. Nu är målet 162 500 kronor uppnått.

– Det känns fantastiskt, helt klart! Nu blir den en julklapp till alla Uddevallabor, säger Roger Salomonsson, verksamhetsansvarig på Destination Uddevalla som hållit i insamlingen sedan början av maj.

Han menar att skulpturen av Mohannad Soleman fått ett oerhört positivt mottagande i Uddevalla.

– Det är en mäktig och tilltalande skulptur med en uppseendeväckande plats vid havet. Dessutom råkar den hamna vid Hästepallarna och det passar ju bra, fortsätter Roger Salomonsson.

Det är främst privatpersoner som skänkt pengar. Men i september erbjöd sig Uddevalla Energi att dubbla alla bidrag som kom in fram till jul. På måndagen visade en sammanräkning att insamlingen överträffat målet med bara några kronor. Överskjutande medel som kommer in före jul går till stiftelsen Bohusläns museum.

Insamlingen är från början ett privat initiativ av Kiomars Heydar, tidigare integrationssamordnare i Uddevalla kommun:

– På invigningen i mars var det en dam som kom fram till mig och gav första bidraget till insamlingen och många var väldigt positiva till det. Genom alla enskilda gåvorna blir nu skulpturen en angelägenhet för alla i Uddevalla, menar Kiomars Heydar.

För nyanlända i kommunen, tror initiativtagaren att skulpturen symboliserar drömmen om hemlandet och frihet. Men det fina läget kan också göra Den syriska hästen till en symbol för hela Uddevalla.

Tanken är att Uddevalla Energi ska ordna någon form av belysning på den uppmärksammade skulpturen.

Texten uppdateras.