Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ambassadtack. Anne K. Lund tackade Lars-Erik Andersson för hans fina jobb som norsk konsul i Uddevalla. Ett hedersuppdrag som han utfört med stor glädje.

Tack och hej till siste konsuln

En epok är till ända. Uddevalla har inte längre ett norskt konsulat. Lars-Erik Andersson, 70, blev den siste konsuln i raden.

– Visst hade det väl varit roligare att lämna över till en efterträdare, säger den numera före detta norske konsuln. Men nu är det som det är och vi har ju länge vetat att konsulatet skulle läggas ner.

David Jacobowsky, en klädgrossist, blev norsk konsul i Uddevalla redan 1923. Lars-Erik Andersson, tidigare i shipping-branschen, blev den sjätte i konsulraden, när han övertog stafettpinnen från gamle varvschefen Ingvar Trogen 1996.

– Det har varit väldigt roligt och stimulerande under de här nästan 14 åren, säger han. Även om det på sistone inte varit så stor verksamhet. Ett fint hedersuppdrag har det verkligen varit.

Lars-Erik fyllde 70 i höstas och äldre än så får man inte vara som norsk konsul. Och eftersom han nu skulle sluta, tyckte norska ambassaden att det var lämpligt att avveckla konsulatet.

– Många uppgifter har försvunnit under de senaste åren, inte minst alla passärenden och då passar vi på att rationalisera, säger norska ambassadören i Stockholm, Anne K. Lund, som i går var i Uddevalla för att bjuda på en avtackningslunch med vissa speciellt inbjudna.

Lars-Erik Andersson med fru var förstås hedersgäst, Staffan Svenberg representerade kommunledningen, Stefan Mattsson, själv tysk konsul i Uddevalla, var bjuden, liksom norska generalkonsuln i Göteborg, Jan Andreasson, som nu övertar det ansvarsområde som Lars-Erik Andersson tidigare haft.

– Det kanske inte är så nödvändigt med ett norskt konsulat i Uddevalla – vi är ju så nära Norge ändå – men visst är det en symbol som försvinner. Fast kontakten med Norge kommer vi förstås ändå att behålla, menar kommunalrådet Svennberg.

Liksom alla konsuler och generalkonsuler har konsul Andersson jobbat utan lön för Norge. Alla kostnader för konsulatet har förstås betalats ut, men i övrigt har han jobbat ideellt.

– Göteborg är faktiskt världens näst konsulattätaste stad, efter New York, berättar Jan Andreasson. Det finns 72 konsulat i Göteborg, men bara fyra av dessa har anställd personal – Chile, Finland, Ryssland och Kina.

Att man inte får betalt innebär att man är honorärkonsul.

– Det är faktiskt en komplicerad procedur innan man blir konsul för Norge, berättar ambassadören Lund. Det är många instanser som ska ge sina uttalanden om eventuella kandidater, men till slut är det vi på ambassaden och norska utrikesdepartementet som tar det definitiva beslutet.

Norska konsulatet i Uddevalla har legat i hamnterminalens kontorshus på Bastiongatan. Nära hamn-vd, Ulf Stenbergs rum.

– Det har varit en trygghet i vår verksamhet att ha konsul Andersson nära till hands, konstaterade Stenberg och överräckte en startbiljett till Göteborgsvarvet, som tack för de gångna åren.

– Kul, tyckte konsuln med ett snett leende. Visserligen har jag gjort åtta Göteborgsvarvet och tolv Vasalopp, men det var ju några år sen. Men det ska väl gå vägen ändå.

Bild: Lasse Edwartz