Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nu-sjukvården söker nu efter mer personal för att klara trycket av patienter i coronakrisen. Bild: Ulf Blomgren

Tanjas fina gest – stänger kaféet för att hjälpa till i vården: "Känns rätt"

Coronavirusets spridning sätter press på vården. När Tanja Beljic öppnade sitt kafé i Uddevalla förra året var det en dröm som gick i uppfyllelse – nu är hon tillbaka på sjukhuset för att hjälpa sina gamla kollegor.
– Man får ett annat perspektiv på livet i sådana här tider, säger hon.

Efter flera år som undersköterska på Uddevalla sjukhus uppfyllde Tanja Beljic sin dröm förra året. Hon startade sitt alldeles egna kafé på Kuröd: Tanjas food and talks.

Men inte ens ett år senare väljer hon nu att stänga verksamheten tillfälligt – för att i stället hjälpa till i vården under brinnande coronakris.

– Jag kände att det var rätt, jag vet att de hade det jobbigt redan innan, säger hon.

Nu-sjukvården söker extrapersonal som kan hjälpa till extra nu när behovet är stort och Tanjas chef välkomnade hennes beslut.

">
Tanja Beljic. Bild: Privat

Nu håller Tanja sitt kafé stängt i minst två veckor framåt. Även om hon nu känner sig trygg i sitt beslut var det inte helt enkelt.

– Första dagen jag hade stängt ringde två kunder som ville ha sallad och jag tänkte "ånej har jag gjort rätt?", men de sa att de kommer tillbaka. Jag får hoppas att kunderna kommer tillbaka. Det ger mer att hjälpa till på Mäva (Medicinsk äldrevårdsavdelning) än att laga mat just nu, det finns kvar, säger hon och fortsätter:

– Jag lever för dagen och det här känns som det bästa just nu, jag ska köra två veckor nu sen får vi se vad som händer, jag älskar ju mitt kafé.

Den här veckan väntar minst två nattpass på Uddevalla sjukhus Medicinska äldrevårdsavdelning där de flesta patienterna är i riskgruppen för covid-19.

– Det hemska är att det här slår mot dem som redan har det svårt. Man får ett annat perspektiv på livet i sådana här tider, man blir så sårbar och vi kan inte göra mer nu än att ta oss igenom det här, men vi löser det tillsammans, säger hon.