Teddy från Bokenäs prisas för sitt foto

Ett spektakulärt foto från en grotta i Grebbestad med en otrolig stjärnhimmel i bakgrunden. Det var Teddy Svenneskogs bidrag i en nationell fototävling. Nu prisas han och fotot ställs ut. — Jag är så klart jätteglad för vinsten. Det är väldigt roligt att min bild uppskattas och får publicitet, säger Teddy Svenneskog.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeBokenäset Lysekil Grebbestad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Teddy Svenneskogs bidrag ”En stjärnklar grotta” är ett av femton vinnande fotografier som vunnit Rymdstyrelsens astrofototävling. Priset är att de vinnande bidragen ställs ut i Kungsträdgården i Stockholm samt digitalt på sajten rymdstyrelsen.se

Det ligger mycket jobb bakom vinnarbilden, både för att hitta platsen, tajma in stjärnhimmelen och för att efterarbeta bilden med redigering.

— Det krävs lite tekniska kunskaper. Fotografiet är ihopsatt av flera bilder som har olika fokuspunkter, säger Teddy Svenneskog.

Vid fotograferingstillfället tog Teddy Svenneskog hjälp av en så kallad Star tracker. Det är en apparat som gör att kameran följer efter stjärnornas rörelser och att kameran kan klara av mycket längre exponeringstider än vanligt.

ANNONS

Åtta bilder är fotograferade med långa exponeringstider. Bilderna har sedan lagts ihop och satts samman till en.

Mersmak på rymden

Tävlingen har gett honom mersmak på rymdbilder, men just de motiven är svåra att fånga på sommarhalvåret när kvällar och nätter är ljusa.

— Platsen är viktig. Jag försöker att hitta så mörka platser som möjligt. På hösten syns Vintergatan som tydligast på västkusten, säger Teddy Svenneskog.

Stjärnor och planeter får han alltså fotografera när mörkret återkommer. Då är han som mest aktiv och det krävs engagemang för att få till bra bilder. Ljusföroreningar är ett dilemma för en fotograf som vill avbilda stjärnhimmelen.

Fotar kust, hav och öar i sommar

Under sommarhalvåret ägnar han sig främst åt landskapsfotografi. Han inspireras av olika profiler han följer på sociala medier och han letar upp nya platser på internet.

— Jag spanar på Google Earth ibland och där fann jag bland annat ett skeppsvrak som jag har fotat, säger Teddy Svenneskog.

Han postar en del bilder på Instagram och han har en liten utställning på Utsökta lägen i Grebbestad, där hans printar finns till försäljning.

Jämte sitt jobb inom livsmedelsindustrin kommer han att fortsätta med att fotografera landskap i sommar.

— Solnedgångar kan vara intressanta. Och fyrar! Jag söker upp lokala, fina platser härute på kusten och kan ta mig ut till öarna — jag har vattenskoter, säger Teddy Svenneskog.

ANNONS

Namn: Teddy Svenneskog

Ålder: 25 år

Ort: Bokenäs

Yrke: Jobbar i livsmedelsbranschen

Aktuell med: Vinnare i astrofototävling med bilden ”En stjärnklar grotta”, vilken ställs ut i Kungsträdgården i Stockholm och digitalt på rymdstyrelsen.se.

Om vinnarbilden: Bilden är fotograferad vid Munkkyrkan i Grebbestad. Förgrunden (grottan) består av tre olika bilder som är ihopsatta till en panorama. På himlen syns Vintergatsbandet. Himlen består av fem bilder som är fotat med hjälp av en "Startracker" sedan är de stackade på varandra för att minska brus och få fram signalstyrka från vintergatan.

ANNONS