Terriern Zita skolans nya pedagog

Barn med svårigheter i skolan ska få hjälp av en pedagoghund. Ljungskileskolan är först ut i Uddevalla med att införa detta i undervisningen. Tillskottet på skolan bemöts positivt.

ANNONS
|

Sedan november förra året har Ceskyterriern Zita utbildat sig tillsammans med sin förare Martina Ekström, lärare vid Ljungskileskolan. Martina Ekström är väldigt glad över att få gå utbildningen och ser fram emot att kunna arbeta mer och mer med Zita.

– Det är ju svårt att satsa på den här typen av projekt så jag är glad att jag har en rektor som vågar, säger Martina Ekström.

Spåret med pedagogik för Zita kom delvis från det faktum att hon är ”missfärgad” berättar Martina Ekström. Ceskyterrier är vanligtvis helt gråa men Zita har en blandning av vitt och grått.

– Vi funderade ju innan på utställningar och liknande men sen kom vi in lite på det här spåret i stället, säger Martina Ekström.

ANNONS

Zita väntas bli en färdig pedagoghund till hösten, men redan nu får några av barnen träffa henne i skolan. Mella Eriksson, elev på Ljungskileskolan berättar att man blir lugnare av att ha Zita i skolan.

– Man blir glad när man tänker på hunden, säger Mella Eriksson.

Att utbilda en pedagoghund kostar cirka 20 000 kronor. En utbildning tar 8 till 18 månader beroende på intensitet. För att täcka upp kostnaden har Ljungskileskolan bland annat sökt flera stipendier men även finansierat till stor del själva.

– Det positiva är väl att det inte blir några fler kostnader efteråt, utan jag har ju samma lön som tidigare och Zita har ingen lön, säger Martina Ekström.

Enligt Svenska terapihundsinstitutets (STI) egen sida har en pedagoghund flera användningsområden (se faktaruta) och Martina Ekström ser också flera möjligheter.

– Till exempel så kan barn som är lite mer tillbakadragna få känna att de tar kommandot och få möjlighet att prata med en hund vilket kan göra dem säkrare i skolan överlag, säger Martina Ekström.

Simone Eriksson som är mamma till Mella Eriksson berättar att hon fick ett gott intryck redan första gången hennes barn berättade om Zita hemma.

– Min första tanke var väl att om ett barn har svårt att berätta något så kan det först prata med hunden och på så sätt få lite lättare att kanske berätta för någon av lärarna, säger Simone Eriksson.

ANNONS

Martina Ekström instämmer i Simones tanke och menar att en pedagoghund alltid agerar som en förlängning för pedagogen i skolan.

– Jag finns ju alltid där bakom Zita i fall det behövs, säger Martina Ekström.

I genomsnitt påbörjar tre till fem hundteam varje månad sin utbildning och flera pedagoghundar har börjat dyka upp längst västkusten på olika skolor.

Fakta: Då används pedagoghundar

Neuropsykiatriska funktionshinder

Dyslexi och dyskalkyli

Språkstörning

Empati, självkänsla, själv- förtroende och självinsikt

Fysiska funktionshinder

Mobbning

Elevernas språk, läs- och skrivutveckling

ANNONS