Allt fler personer testas i Västra Götalandsregionen. Det innebär också att fler personer bekräftas smittade av covid-19.
Allt fler personer testas i Västra Götalandsregionen. Det innebär också att fler personer bekräftas smittade av covid-19. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Testning ökar antalet coronafall i Uddevalla

Antalet personer som vårdas för covid-19 i NU-sjukvården sjunker. Samtidigt ökar antalet smittade i Uddevalla – förklaringen, menar regionen är att fler personer testar sig.

ANNONS
|

I NU-sjukvården i Västra Götalandsregionen vårdas nu 28 patienter för covid-19, varav tre på intensivvårdsavdelningen.

– Vi var lite oroliga för 14 dagar sedan för då gick det upp igen i en period, men sedan dess har det gått neråt igen, säger Niklas Claesson, NU-sjukvårdens kommunikationschef.

Fram till den 24 juni har 739 personer avlidit i sviterna av covid-19 i Västra Götalands län, det visar den senaste statistiken från Socialstyrelsen. I nuläget vårdas 28 patienter i NU-sjukvården, varav tre stycken av dem på intensivvårdsavdelning. Senast man var nere på såpass låga nivåer var i början av april, säger NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson.

ANNONS

– Vår bedömning är att antalet patienter som behöver sjukhusvård långsamt kommer att fortsätta sjunka, säger han.

Nedan visar antalet avlidna, kommun för kommun. I Bohuslän är det enbart Uddevalla och Munkedal som förekommer i Socialstyrelsens statistik.

Antalet avlidna i covid-19

Trollhättan: 33 stycken

Vänersborg: 35 stycken

Lilla Edet: 7 stycken

Mellerud: 6 stycken

Uddevalla: 22 stycken

Munkedal: 4 stycken

Källa: Socialstyrelsen

Testa via primärvården

Från och med vecka 23 kunde man testa sig för covid-19 via primärvården, även om man bara uppvisade milda symptom. Detta påverkade statistiken över antalet smittade, i och med att fler testade sig. Det skriver Västra Götalandsregionen i sin veckorapport från vecka 25.

I Uddevalla kommun har antalet smittade i covid-19 ökat, enligt Socialstyrelsens statistik.

Långsam minskning

Studentfirande och midsommar är två traditioner som vanligtvis samlar mycket folk, nära och kära. Enligt Niklas Claesson är det för tidigt att dra några slutsatser för hur och om midsommar kan påverka smittoantalet i regionen.

– Från smittotillfället dröjer det 10–14 dagar innan man behöver sjukhusvård, om det är så att man blir allvarligt sjuk. Vi har inte passerat den tiden för midsommar än, säger han.

På NU-sjukvården kan man heller inte läsa ut utifrån patientantal och sjukhusvårdade att det skulle vara någon ökning specifikt på grund av studenten.

Antalet patienter som våras kan variera från dag till dag men Niklas Claesson ser en positiv utveckling.

ANNONS

– Däremot kan man se att hela Västra Götaland och även NU-sjukvården är i en långsam minskning av antalet patienter på sjukhusen. Vi var lite oroliga för 14 dagar sedan för då gick det upp igen i en period, men sedan dess har det gått nedåt igen, säger han.

Risken för att man blir så allvarligt sjuk att man behöver sjukhusvård är större om man är äldre eller har en underliggande sjukdom, och en sak är viktig att ha i åtanke säger Niklas Claesson:

– Det är ju inte samma patienter hela tiden, utan vi skriver ju hela tiden ut patienter. Men det kommer ju fortfarande till nya. Så det är ju inte så att faran är över bara för att antalet sjukhusvårdade minskar. Det är fortfarande jätteviktigt att ta rekommendationerna på största allvar, säger han.

ANNONS