Thomas Stenström: ”Jag känner mig genuint förvånad över att folk fortfarande lyssnar”

För drygt tio år sedan spelade han för första gången sina egna låtar på scen hemma i Uddevalla. Nu är han aktuell med sitt femte albumsläpp och i höst syns han i tv-programmet ”Så mycket bättre”. Bohusläningen tog ett snack med Thomas Stenström om karriären, kärleken till musiken och om att återvända till hemstaden.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

– Nu är jag på väg till studion, och det är första gången några andra ska lyssna igenom min nya skiva från början till slut.

I andra änden av telefonen hörs bilar som åker och ett dovt sorl från en livad stad mitt på dagen. När Bohusläningen når Thomas Stenström promenerar han genom Stockholm där han numera bor, och det är bara några veckor kvar till han släpper sitt femte och nya album.

– Det är helt klart med en skräckblandad förtjusning, fortsätter han.

För lite mer än tio år sedan spelade Thomas Stenström för allra första gången sina egna låtar på hemmaplan i Uddevalla. Det var på dåvarande Trädgår'n efter att han tilldelats Ted Gärdestadstipendiet på 100 000 kronor. Planen var då att spela in fler låtar, och när Bohusläningen frågade om han skulle släppa album i framtiden, svarade den då 22 år gamla Thomas Stenström lite kryptiskt:

ANNONS

– Jag kan väl säga så här: det bubblar lite. Definitivt bubblar det mer nu sedan jag fått stipendiet men just nu handlar det mest om att sprida min musik till så många som möjligt.

LÄS MER:Stenström och Petter släpper musik tillsammans

Minns tillbaka på tiden i Uddevalla

Två år senare, år 2012, hade det helt klart börjat koka upp rejält då han släppte sitt debutalbum ”Nåt annat, nån annanstans”. Det var dock först två år senare som karriären verkligen tog fart med hitlåten ”Slå mig hårt i ansiktet” – och sedan dess har han hyllats för sin musik och prisats för sina låtar på både P3 Guld och Grammisgalan.

När Thomas Stenström tänker tillbaka på åren som gått ser han det lite som ett helt annat liv.

– Det har hänt så himla mycket. På ett sätt är jag en helt annan person men samtidigt inte. Jag har svårt att ta in hur jag har hunnit med allt, det gick så fort. Men jag är väldigt glad över att jag lyckats för det är så jäkla kul att göra musik. Fast i efterhand undrar jag hur fan det gick till egentligen, säger Thomas Stenström skämtsamt och fortsätter:

– Det är konstigt det där, för jag känner mig fortfarande genuint förvånad över att folk fortfarande lyssnar på min musik. Det är precis som när jag började, där har inget förändrats. Eller jo, då sa jag säkert att jag inte brydde mig om vad andra tyckte, fast det gjorde jag såklart. Men i dag har jag en helt annat erfarenhet och nu bryr jag mig på riktigt inte. Det är bara kul att få göra musik!

ANNONS

LÄS MER:Stenström bjuder på digital livekonsert och singelsläpp

Ofrivilliga pausen ledde till ny musik

Ända sedan första skivan släpptes har Thomas Stenström också ägnat majoriteten av sin vakna tid åt musiken. Han beskriver själv tiden efter debuten som en turné som aldrig tog slut.

Men så kom pandemin.

– Det här är första gången som jag inte har spelat under en sommar sedan jag var 20 bast typ. Lite som att jag fick testa på att ha sommarlov.

Thomas Stenström skrattar till lite innan han fortsätter:

– Men helt ärligt har jag varit rätt kass på det. Folk får gärna skicka in tips på vad man ska göra när man är ledig...

Det senaste året har Uddevallaartisten ägnat sig åt att skriva massa ny musik.
Det senaste året har Uddevallaartisten ägnat sig åt att skriva massa ny musik. Bild: Sandra Humer

Enligt artisten har den ofrivilliga pausen dock varit välbehövlig, då den gett mycket näring åt musikskapandet.

– Det har såklart varit väldigt konstigt men också bra på ett sätt, jag har ju skrivit massa låtar och spelat in en skiva!

LÄS MER:En lycklig (?) vinnare får bli tatuerad av Stenström

”Kändes 100 procent rätt”

Den nya skivan släpps 17 september och heter ”Spring Baby Spring” och har enligt artisten själv gått lättare att göra än något album tidigare.

– Jag vet inte varför. Tidigare har jag varit väldigt sökande men nu har jag nog hittat fram till ett helt annat självförtroende inom musiken än jag någonsin haft. Jag har känt väldigt lite motstånd i skapandet av den här skivan. Jag är ju alltid personlig i min musik, men nu landade jag i något som kändes 100 procent rätt.

ANNONS

Förutom albumsläppet är Thomas Stenström även en av de stående artisterna som medverkar i tv-programmet ”Så mycket bättre”. En upplevelse han själv beskriver som surrealistisk.

– Det var verkligen jättekul och man fick sjukt fina kompisar. Men man sov ju typ inte på tio dagar så efteråt var man var helt mörbultad, som att man levde i någon slags surrealistisk värld. Men det passade mig skitbra, att bara få hänga med människor som också skapar musik med hjärtat utanpå en hel vecka.

I höst ser vi Thomas Stenström i ”Så mycket bättre” tillsammans med artister som Daniel Adams-Ray, Moonica Mac, Meilssa Horn, Maxida Märek och Andreas Mattsson.
I höst ser vi Thomas Stenström i ”Så mycket bättre” tillsammans med artister som Daniel Adams-Ray, Moonica Mac, Meilssa Horn, Maxida Märek och Andreas Mattsson. Bild: Karl Melander/TT

LÄS MER:Uddevallaprofilen medverkar i "Så mycket bättre"

Åker ut på release-turné

Vilka artisten Thomas Stenström tolkar får tittarna se först i programmet.

– Jag kan däremot säga att det var överväldigande att komma så nära så många personer på så kort tid, och det var häftigt att få vara med folk som tar musiken på lika stort allvar som en själv.

Innan vi får se artisten i tv-rutan ska han ut på en release-turné inför nya albumet. Varje dag under tio dagar släpper han en ny låt från albumet, och på turnén får även publiken höra de nya låtarna live. Det blir turnéstopp i allt från Huskvarna till Varberg.

– Det ska bli skitkul, framför allt att få komma ut och spela men också att göra det på det här sättet. Det blir som en liten cirkus där vi åker från scen till scen, och det ska bli jäkligt gött att få spela, det är då jag känner mig som mest hemma.

ANNONS

LÄS MER:"En självklarhet att avsluta turnén hemma"

”Kommer självklart till Uddevalla”

Och mer spelningar lär det bli. Sedan pandemin bröt ut har Thomas Stenström likt många andra artister drabbats hårt med inställda turnéer och spelningar. Bland annat har hans spelning på Cirkus i Stockholm skjutits fram hela fyra gånger. Men efter regeringens besked om slopat publiktak ser nu artisten ljuset i tunneln – och ett nytt datum för spelningen är satt 1 januari 2022.

– Det här året har varit förödande för många. Och trots att det för min del blev en välbehövlig paus ska det bli väldigt, väldigt kul att få ta fram alla grejer och kliva upp på scen igen.

Det är inte heller en fråga om, utan när, han kliver upp på scen i hemstaden igen.

– Jag kommer självklart komma till Uddevalla. Men jag kan inte göra det under varje turné för det är liksom tio gånger mer kul och tio gånger mer urladdning. Det kan inte vara julafton varje gång, men självklart ses vi snart.

Fotnot: På fredagen släppte Thomas Stenström en ny singel från det kommande albumet, på vilken han gästas av systrarna i den svenska succéduon First Aid Kit.

LÄS MER:Bohuslänsprofilerna då och nu

LÄS MER:Uddevallaartisterna klara för både Lotta på Liseberg och Allsång på Skansen

ANNONS