Tidigare Uddevallapolitiker i miljontvist med Migrationsverket: ”Hyr hellre ut till Hells Angels”

I en granskning som Hem & Hyra har gjort framkommer att ett flertal fastighetsägare riktar miljonkrav på Migrationsverket efter flyktingkrisen 2015. En av dem är före detta Uddevallapolitikern Hans Jonasson.
– Jag skulle hellre hyra ut till Hells Angels än Migrationsverket igen, säger han till tidningen.

ANNONS
|

Hans Jonasson har bakgrund som politiker i Uddevalla och grundade bland annat Uddevallapartiet. Sedan flera år bor han numera på Gran Canaria, men i samband med flyktingkrisen 2015 hamnade han i hetluften när SVT:s Uppdrag granskning visade att han tjänat stora pengar på att hyra ut Turisthotellet i Ljungskile, som han ägde då, som HVB-hem för asylsökande.

Han berättade själv för Bohusläningen att han tjänade ”Löjligt mycket” på affären med norska företaget Hero, och i ett inlägg på Facebook skrev han att han ”skrattar hela vägen till banken”.

LÄS MER: En dyr historia för skattebetalarna

ANNONS
Hans Jonasson.
Hans Jonasson. Bild: Ulrica Ask Morling

Hans Jonasson hyrde också ut direkt till Migrationsverket. Men då var det hans hus i Uddevalla, den 100 år gamla villan Sankt Anna i Tureborg. Den här affären var Hans Jonasson inte lika nöjd med, enligt Hem & Hyra:

– Vi lämnades med ett kraftigt nedslitet, skadat och uselt städat hus. Med brännmärken, förstörda golv och där en läckande kran orsakat vattenskada, säger Hans Jonasson till tidningen.

Kräver 1,1 miljon

Hem & Hyras granskning visar att hundratals hyresvärdar som upplåtit bostäder under flyktingkrisen riktar krav mot Migrationsverket. De vill ha ersättning för slitage och förstörelse som uppstått under tiden fastigheterna använts av asylsökande. Totalt krävs myndigheten på 220 miljoner i ersättning, men hittills har Migrationsverket bara gått med på att betala ut knappt 80 miljoner kronor.

Hans Jonasson är en av fastighetsägarna i granskningen. Han vill ha 1,1 miljoner kronor i ersättning för slitaget av hans tidigare villa, men har enbart blivit erbjuden 69 000 kronor. Processen mellan den tidigare politikern och Migrationsverket är ännu inte avslutad.

Kenneth Karlsson, som är chef för tillfälliga bostäder på Migrationsverket, har förklarat ersättningsnivåerna så här:

– Vi har vanliga lägenhetsavtal, och då ingår underhåll för normalt slitage. Det vi ska ersätta är det onormala slitaget.

Enligt Hem & Hyra anser Migrationsverket inte att de har gjort fel, men har heller inga synpunkter på de fall där hyresvärdarna tar saken vidare till Kronofogdemyndigheten eller domstol.

ANNONS

I fjol såldes fastigheten längs med Bäveån i syfte att riva Sankt Anna och bygga nya bostäder, något som Bohusläningen har berättat tidigare.

ANNONS