Tillbaka på gymnasiet efter coronavåren

Härligt och efterlängtat – men inte exakt som vanligt. Så sammanfattar gymnasieelever måndagens skolstart efter en vår av distansstudier.

ANNONS
|

Efter vårterminens studier på distans var det så dags för eleverna att återvända till gymnasieskolan i Uddevalla. Efterlängtat, intygar de tredjeårselever från EK18A Bohusläningen möter utanför Agneberg på måndagsmorgonen. Då har de precis haft upprop med sin lärare Magnus Jinnefält.

– Det här är något som jag verkligen sett fram emot, säger Lukas Berntsson.

Lukas Berntsson tycker det känns lite konstigt att träffa kompisarna igen, som han inte har träffat på länge, samtidigt som man måste hålla avstånd och inte kan hälsa på varandra som man brukar.
Lukas Berntsson tycker det känns lite konstigt att träffa kompisarna igen, som han inte har träffat på länge, samtidigt som man måste hålla avstånd och inte kan hälsa på varandra som man brukar. Bild: Isabella Persson

När Bohusläningen mötte Magnus Jinnefält i slutet av mars beskrev han känslan av att jobba i den tomma skolan som surrealistisk. Nu säger han att det är skönt att ha eleverna tillbaka. Exakt som vanligt är det ändå inte, och viss oro känner han.

ANNONS

– Även om vi är tillbaka i skolan kommer det att bli ett annorlunda läsår.

Coronapandemin fortsätter att påverka samhället och gymnasieskolan anpassar sig. Samlingar i aulan ställs in, det står handsprit i alla klassrum och den som känner förkylningssymtom ska stanna hemma. Men viktigast är fortsatt social distansering för att motverka smittspridning.

– Vi märke det direkt vi kom in i klassrummet. Nu står alla bänkar isär, som vid provskrivning. Det är lite tråkigt. Normalt sitter vi två och två, säger Lukas Berntsson.

– Men det kanske är bra, kontrar Marcus Sämberg som tillägger att det kanske blir enklare att koncentrera sig på det viset.

Marcus Sämberg tycker det känns kul att vara tillbaka, men tycker också att distansundervisningen fungerat bra.
Marcus Sämberg tycker det känns kul att vara tillbaka, men tycker också att distansundervisningen fungerat bra. Bild: Isabella Persson

Utanför Agnebergsskolan pågår annat arbete för att säkra social distansering. Kön till skolrestaurangen går normalt inomhus, förbi kafeterian. Nu monteras istället tält på innergården för köande så att ingång och utgång från restaurangen sker på skilda platser.

Trots de nya säkerhetsåtgärderna är Elsa Lappalainen, Lukas Berntsson och Marcus Sämberg eniga om att de är att föredra framför att studera på distans. Vårens annorlunda skolgång hade både för- och nackdelar. Tekniken, en förutsättning för att hänga med i undervisningen, funkade bra, menar Elsa Lappalainen. Men baksidan var att inte få träffa sina klasskompisar.

ANNONS
Elsa Lappalainen läser tredje året på ekonomiprogrammet. Hon har längtat tillbaka till skolan och ser nu fram emot året och att få planera inför den kommande studenten tillsammans med sina klasskompisar.
Elsa Lappalainen läser tredje året på ekonomiprogrammet. Hon har längtat tillbaka till skolan och ser nu fram emot året och att få planera inför den kommande studenten tillsammans med sina klasskompisar. Bild: Isabella Persson

– Socialt var det såklart tråkigt. Dessutom var det svårt att dra gränser. Det hände att jag satt med skoluppgifter fram till 18-tiden när skoldagen egentligen var slut. På så vis är det skönt att komma tillbaka till rutinerna.

– Lärarna har skött det riktigt bra med distansstudierna, säger Marcus Sämberg som tycker att det var lätt att jobba hemma under våren.

– Men det är klart, det blev ju lite av en ketchupeffekt när man kunde skjuta på jobbet och sedan behövde göra allt på en gång, säger han och skrattar förläget.

Men nu blickar eleverna framåt och det med besked. Trots att läsårets första skoldag precis har inletts har tredjeårseleverna i EK18A redan börjat planera för vårens största begivenhet.

– Vi började planera studenten i dag, säger Elsa.

Så vilka utmaningar ser de tre eleverna med att återgå till skolan under pågående pandemi?

– De flesta vill ju trots allt vara i skolan så jag hoppas rutinerna kommer att följas, säger Elsa Lappalainen.

– Jag tror att det kan bli en utmaning att hålla avståndet. Vi har ju vårt gäng som inte setts på sex månader. Man ville ju direkt kramas när vi sågs, säger Lukas Berntsson.

ANNONS
Magnus Jinnefält är lärare på ekonomiprogrammet och berättar att det trots allt inte blir som vanligt nu även om eleverna fått komma tillbaka till klassrummen.
Magnus Jinnefält är lärare på ekonomiprogrammet och berättar att det trots allt inte blir som vanligt nu även om eleverna fått komma tillbaka till klassrummen. Bild: Isabella Persson

De får medhåll av läraren Magnus Jinnefält:

– Jag har aldrig mött tvåor och treor som längtat så till skolan, säger han.

ANNONS