Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Landbadet vid Gustafsberg. Arkivbild. Bild: Lasse Edwartz

Tillfälligt badhus stoppas inför maktskifte

Planerna för det tillfälliga badhuset på Landbadet har lagts på is. Under torsdagen skulle en genomgång av projektet äga rum – ett möte som nu är inställt. Men bland politikerna vill ingen ta på sig ansvaret för att ha fattat beslutet.

Badhusfrågan förblir ständigt aktuell i Uddevalla. Den här gången är det planerna på ett tillfälligt bad på Landbadet som nu verkar ta en ny vändning.

Ett möte och genomgång av projektet med berörda parter från kommunen och Gustafsbergsstiftelsen var planerat att äga rum på torsdag den här veckan. Det mötet är nu avblåst, enligt Håkan Svensson, projektledare på Thyréns AB.

– Jag har bara varit delaktig i detta i två, tre veckor från det att vi fick grönt ljus från kultur- och fritidsnämnden. Men nu har vi fått information om att avbryta projektet. Om det ska återupptas igen får vi veta på fredag eller måndag, säger han.

LÄS MER: Ja till tillfälligt bad vid Landbadet

Enligt Håkan Svensson ska det vara den tillträdande majoriteten som gett besked om att projektet ska läggas ned tills vidare.

Avgående ordförande bekräftar

När Bohusläningen kontaktar Annelie Högberg (S), ordförande i kultur och fritidsnämnden, bekräftar hon att projektet med tillfälligt badhus på Landbadet läggs på is.

– Vår förvaltningschef har just meddelat mig detta, säger hon.

Men sedan går uppgifterna isär. Annelie Högberg säger att direktiven att lägga projektet med tillfälligt badhus på is kommer från Monica Bang Lindberg (L), för närvarande vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Men Bang Lindberg, som inom kort väntas överta ordförandeklubban i nämnden, förnekar bestämt all sådan inblandning.

– Jag kan inte avbryta nåt projekt, det måste tas i kommunfullmäktige, säger hon och påpekar att den nya majoriteten inte har tillträtt än.

"Bör titta på alternativa placeringar"

Christer Hasslebäck (UP) representerar även han det nya styret i Uddevalla och kommer efter årsskiftet att tillträda som kommunstyrelsens ordförande. Även han bekräftar att det tillfälliga badhuset på Gustafsberg har satts på paus.

– I alla fall Uddevallapartiet menar att man bör titta på alternativa placeringar för ett tillfälligt bad. Och Alliansen vill prova en annan placering av badhuset i fullmäktige, och flyttas placeringen av badhuset behövs inget alternativ, säger han.

Har ni gett tjänstemännen direktiv att sätta projektet på paus?

– Jag kan inte gå in och säga till tjänstemännen att avbryta nåt projekt. Men om indikationen är att man inte är nöjd med något beslut är det inget som forceras fram i dagsläget. Det är lyhördhet, man behöver inte forcera projektet innan man vet vad som ska gälla.

Kan dra ut på tiden

Nu oroar sig Annelie Högberg för att badhusfrågan kommer att dröja ytterligare.

– Utan ett tillfälligt badhus kan vi inte riva det nuvarande för att påbörja ett nytt bygge. De kommer till ett uppdukat bord men om de vill sabba det, eller inte, det får den nya majoriteten svara för, säger hon.