Tintin får vara kvar på bibliotekshyllan

Tintin tas bort från biblioteket i Kulturhuset i Stockholm eftersom böckerna anses ge en nidbild av afrikaner. Det beskedet lämnades tidigare i veckan, men efter hård kritik togs beslutet tillbaka igår. – Ska man hårdra detta resonemang får man rensa ut Alfons Åberg också, säger Kerstin Josefsson, bibliotekschef vid Dalabergs- och Norgårdens bibliotek.

ANNONS
|

Tintin rensas bort från Kulturhusets hyllor. Böckerna speglar en nidbild med ett kolonialt perspektiv. Det beskedet lämnade tidigare i veckan Behrang Miri, som leder arbetet med Kulturhusets barn- och ungdomsverksamhet.

Att böckerna försetts med ett förord som förklarar att de är skrivna under en tid då andra värderingar gällde räcker inte, ansåg han, eftersom barn inte läser förord utan går direkt på berättelsen.

Inte fört diskussionen

Nu backar Kulturhuset efter hård kritik. I ett pressmeddelande skriver man att beslutet gick för fort:

– Jag ville lyfta ett debattinlägg omkring diskrimineringsfrågor, men inser nu att det är fel att plocka bort litteratur, säger Behrang Miri.

ANNONS

– Vi har nu tillsammans kommit överens om att Tintinböckerna är kvar. Däremot ska frågorna om diskriminering, jämställdhet och normer fortsatt debatteras och diskuteras. Behrang Miri är anställd som konstnärlig ledare för barn och unga för hela Kulturhuset med ett uttalat uppdrag att utveckla det konstnärliga innehållet. Hans uppdrag att jobba tydligare med diskrimineringsfrågor stödjer jag till fullo, kommenterade Eric Sjöström, kulturhuschef.

Inga reaktioner

På Dalabergs bibliotek har diskussionen om Tintins innehåll inte varit på tapeten på många år, enligt Kerstin Josefsson:

– Vi har inte fört den här diskussionen sedan det var aktuellt att köpa in Tintin-böckerna. Det är ingen stor efterfrågan på dem i dag, barnen läser mer Manga-böcker, säger hon och tycker att beslutet att låta Tintin vara kvar på Kulturhuset är klokt:

– Beslutet att plocka bort böckerna togs nog lite för fort.

Hon har aldrig fått några påpekanden från biblioteksbesökare på Dalaberg att Tintins innehåll skulle vara olämpligt, vare sig från vuxna eller barn.

Att ta bort Tintin ur hyllorna på biblioteken i Uddevalla är inte vara aktuellt.

– Jag har inte reagerat över innehållet. Ska man hårdra detta resonemang får man rensa ut Alfons Åberg också. Det finns saker i de böckerna som folk också kan reagera över.

ANNONS

ANNONS