Intensivt arbete pågår för att förhindra smittspridning av mässling.
Intensivt arbete pågår för att förhindra smittspridning av mässling.

Tio barn kontrolleras efter mässlingsfall

Efter ett fall av mässlingen hos en vuxen man i Fyrbodal pågår ett intensivt arbete för att stoppa smittspridningen. Drygt 10 barn under två år ingår i kontrollen.

ANNONS
|

Mannen som fick sin diagnos fastställd under måndagen hade dessförinnan besökt flera andra mottagningar i Fyrbodal. Utifrån dessa har vården gått igenom listor på personer som han kan ha mött i väntrummen.

– Vi talar om upp emot ett 100-tal personer som kan ha varit i kontakt med fallet. Det vi nu kan konstatera att de flesta av dem har haft ett bra skydd mot mässlingen, och de som inte haft det har blivit erbjudna vaccin, säger Britt-Marie Lundgren, vårdhygienchef inom NU-sjukvården.

Drygt 10 barn under två år ingår i kontrollen. Dessa har vården gjort individuella bedömningar av eftersom vaccineringen mot mässlingen görs först vid 18 månaders ålder.

ANNONS

– Vi har en skärpt beredskap i regionens smittskyddsenheter, vilket innebär att vi har avsatt personal som enbart jobbar med detta. Alla chefer på sjukhuset är också informerade om att vara extra observanta. Det som är lurigt med mässlingen är att den kan ta sig olika skepnader. Den kan likna en allergisk reaktion. Det är en svår diagnos att sätta på det viset. Samtidigt har den varit betraktad som utrotad vilket innebär att många läkare i dag inte har mött mässlingen, fortsätter Britt-Marie Lundgren.

Håller kontroll över längre tid

Inkubationstiden, alltså tiden från smitta till utbrott är normalt 10-11 dagar för mässlingen. Men för att inga fall ska missas håller sjukvården koll under en längre tid på de som kan tänkas ha blivit smittade.

Samtidigt pågår ett arbete för att ta reda på hur mannen i Fyrbodal blivit smittad.

– Vi jobbar med Folkhälsomyndigheten för att ta reda på var smittan kan komma ifrån. Det finns ett mässlingsutbrott i Stockholm och enstaka utbrott på andra platser i Sverige. Även hemvändande turister kan ha smittan med sig, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

I Sverige är det framförallt barn under 18 månader och personer födda 1960-1980 som inte har ett säkert skydd mot mässling.

ANNONS

Gott vaccinationsskydd

2-åringarna i Fyrbodal har dock ett gott skydd, enligt Per Möllborg, barnhälsoöverläkare i Fyrbodal.

– 97 procent av alla tvååringar är vaccinerade. Det är en jättebra siffra. Föräldrarna går till BVC och har en stor tillit till barnhälsovården, säger Per Möllborg.

På 1990-talet var siffran betydligt lägre. En skepticism växte då fram kring trippelvaccinet, där mässlingen ingår, om att det skulle orsaka autism.

Idén kom ifrån en studie från 1998, som senare visade sig vara förfalskad och har motbevisats i mängder av undersökningar.

Det finns också en antivaccinationsrörelse som Per Möllborg försöker möta med kunskap.

– Jag har en liten mottagning för föräldrar här i Uddevalla som har frågor om vaccinet, och som läst om att det kan orsaka sjukdomar. En del föräldrar vill också vänta med vaccinet för att de inte tycker att barnens immunförsvar är tillräckligt utvecklat.

Inom ett begränsat område

Tidigare i år insjuknade 12 personer i Stockholm i mässlingen.

– För närvarande är det lugnt. Vi hade de här fallen inom ett begränsat område i nordvästra Stockholm, där många kände varandra, säger Bo Svenungsson, överläkare på smittskyddet i Stockholms län.

Vaccinationsgraden är hög även i Stockholms län, men just i området där utbrottet skedde är den låg, knappt 80 procent.

ANNONS

– Det är ett invandrartätt område, och det fanns en oro för vaccinets biverkningar. BVC arbetar väldigt aktivt i dessa områden för att möta frågor.

Mässling är ovanligt i Sverige men vanligt i många andra delar av världen.

Antivaccinationsrörelsen är också starkare i Europa, där utbrotten av mässling varit flera, främst i Spanien, Italien och Frankrike.

Detta har hänt/Mässlingsfall Fyrbodal

I måndags säkerställdes ett fall av mässling i Fyrbodal hos en vuxen man. Ytterligare ett misstänkt fall av mässling avskrevs under torsdagen.

Västra Götalandsregionens smittskyddsenheter har skärpt beredskap sedan mässlingfallet. Det innebär att personal har avsatts för att stoppa smittspridningen. Alla chefer inom sjukhusen har också informerat all personal om att vara extra observanta på symptom på mässling.

Personer som inte haft mässling och som inte är vaccinerade riskerar att bli sjuka om de utsätts för viruset. I Sverige är det framförallt barn under 18 månader och personer födda 1960-1980 som inte säkert har skydd mot mässling.

Källa: Västra Götalandsregionen

Fakta/barnvaccinationer

Trippelvaccinet, MPR (mässling, påssjuka och röda hund) ges till barn i Sverige vid 18 månaders ålder. Såhär ser vaccinationsgraden ut i Fyrbodal i procent:

Strömstad 98,1

Tanum 95, 8

Färgelanda 98,2

Vänersborg 96,5

Uddevalla 98,1

Orust 95,7

Lilla Edet 93,8

Trollhättan 97,7

Mellerud 93,3

Munkedal 95,9

Lysekil 96,7

Sotenäs 100

Källa: Folkhälsomyndigheten

Symptom/Mässlingen

Viruset utsöndras med andningsluften, till exempel när den som är sjuk hostar eller nyser och sprids sedan vidare genom luften. Mottagliga personer smittas via slemhinnorna i luftvägarna eller ögonen. Symptomen är hög feber, ögoninflammation, torrhosta och hudutslag efter två-fyra dagar. Utslagen blir först ljusröda och sedan mörkare och flyter ihop. Det brukar börja i ansiktet och sprida sig till resten av kroppen.

ANNONS