Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tishko Ahmed döms i hovrätten för mordet på Wilma Andersson

Tishko Ahmed mördade sin flickvän Wilma Andersson. Det slår Hovrätten för västra Sverige fast, och dömer 23-åringen från Uddevalla för mord – men inte till livstid.
– Genom att gärningsmannen undanröjt bevis kommer han undan, säger åklagare Jim Westerberg.

Det har gått nästan ett år sedan Wilma Andersson mördades i Uddevalla. Efter en lång rättsprocess meddelade hovrätten på fredagsförmiddagen att Tishko Ahmed döms till fängelse för mordet. Hovrätten ändrar dock tingsrättens livstidsdom till ett tidsbegränsat fängelsestraff.

Även om omständigheterna kring mordet är mycket försvårande når de inte upp till kraven för att döma ut livstids fängelse menar hovrätten, och det finns vissa luckor i bevisningen, som gör att fängelsestraffets längd bestäms till 18 år.

Hovrätten gör i stort sett samma bedömningar som tingsrätten om vad som inträffat i parets bostad i Uddevalla där 17-åringen slogs ihjäl av Tishko Ahmed. Däremot anser hovrätten inte det bevisat att 23-åringen haft för avsikt att mörda Wilma Andersson, eller att dådet föregåtts av någon planering. Dock menar hovrätten att även om Tishko Ahmed inte hade ett direkt uppsåt till mordet så var han likgiltig till att beröva Wilma Andersson livet.

Vidare resonerar hovrätten att det inte gått att slå fast dödsorsaken. Inte heller omfattningen av våldet Wilma Andersson utsatts för, eller hur länge det pågick har kunnat fastställas fullt ut. Domstolen konstaterar också att livstidsstraff endast ska tillämpas i undantagsfall, exempelvis då gärningspersonen dödat mer än en person, och gör en sammanvägd bedömning att ett tidsbegränsat fängelsestraff ska dömas ut i det här fallet.

”Han har gömt undan kroppen och ljugit”

– Man kan ha olika bedömningar i detta, jag får acceptera hovrättens dom. Det som polis och åklagare tycker är bra är att bevisningen håller för ett mord. Det är det viktigaste ur vår horisont. När det kommer till straffvärdet, där kan vi inte påverka mycket, säger åklagare Jim Westerberg.

Han konstaterar att hovrätten sett mordet som ett allvarligt brott och dömer ut ett strängt straff, men att det inte räcker hela vägen till livstid som åklagaren yrkade på i sin slutplädering. Att man fortfarande inte hittat hela Wilma Anderssons kropp har sannolikt betydelse för hovrättens bedömning menar han.

– Jag tror att det har ganska stor betydelse för om man hade haft kroppen hade man kunnat komma fram till vilket våld som brukats, och då hade man kunnat komma fram till ett avsiktsuppsåt. Det kan man inte visa nu, säger Jim Westerberg och fortsätter.

– Genom att gärningsmannen undanröjt bevis kommer han undan. Han har ju på olika sätt försökt dölja sitt brott, han har gömt undan kroppen och ljugit.

Åklagaren har inga planer på att överklaga då han inte tror att Högsta domstolen kommer ta upp målet.

Pojkvännen tidigt misstänkt

Hovrätten konstaterar att mordet på Wilma Andersson skedde omkring 18-tiden den 14 november i fjol. Vid 17-tiden pratade flickan i telefon med sin mamma, det var sista gången någon anhörig var i kontakt med henne. Strax därpå hörde grannar bråk i parets lägenhet, och vid 18:30-tiden lämnade Tishko Ahmed bostaden.

Några dagar senare anmälde anhöriga Wilma Andersson försvunnen och både sökinsatser och en polisutredning drogs igång. Misstankarna riktades snabbt mot hennes pojkvän och han greps misstänkt för mord. Flickan konstaterats död efter att polisen hittade hennes huvud i parets gemensamma bostad den 28 november.

Inga nya bevis i hovrätten

I somras dömdes Tishko Ahmed till livstids fängelse för mord och brott mot griftefriden av Uddevalla tingsrätt. Han överklagade till Hovrätten för västra Sverige.

Hovrätten tog del av samma bevisning som tingsrätten och inga nya bevis presenterades under hovrättsförhandlingen. Båda domstolarna har nu kommit fram till att Tishko Ahmed mördat Wilma Andersson och att inga andra tänkbara gärningsmän finns. Det är också uteslutet att det skulle handla om en olyckshändelse eller självmord.

Wilma Andersson dödades i vardagsrummet med upprepat trubbigt våld. Efteråt flyttades hennes kropp och skändades genom att Tishko Ahmed avlägsnade flickans huvud, som han sparade i en väska i garderoben. Resten av kroppen har han gjort sig av med och den är fortfarande inte funnen.

Tingsrättens beslut att 23-åringen ska betala sammanlagt närmare 230 000 kronor i skadestånd till Wilma Anderssons anhöriga står kvar efter hovrättens dom.

Fakta: Uppsåt

Hovrätten anser inte att det är bevisat att Tishko Ahmed hade ett avsiktsuppsåt när han berövade Wilma Andersson livet, men att han i vart fall hade ett likgiltighetsuppsåt.

Med avsiktsuppsåt menas att en gärningsman brukar våld mot en annan person med avsikten att döda.

Med likgiltighetsuppsåt menas att gärningsmannen inser att risken med det våld man utövar är att offret kan dö, men att man trots den insikten inte bryr sig om vad effekten av våldet blir.