Tishko Ahmed misshandlad i fängelset – Wilmas mördare har flyttats runt på anstalter efter våld och misskötsel

Drygt två år har gått sedan Tishko Ahmed dömdes till fängelse för att ha mördat sin flickvän, 17-åriga Wilma Andersson, i deras bostad i Uddevalla. Nu kan Bohusläningen berätta att den första tiden i fängelset har varit stökig. Mördaren har varnats flera gånger för misskötsel, har varit drivande i mobbning mot andra samt även själv blivit allvarligt misshandlad. Han har flyttats runt på fyra olika anstalter, senast Hall.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Tishko Ahmed dömdes till 18 års fängelse efter att ha mördat sin dåvarande flickvän, 17-åriga Wilma Andersson, och därefter styckat hennes kropp. Han dömdes efter att polisen hittat hennes huvud i deras gemensamma bostad i Uddevalla. Tidigast den 15 november 2031 kan han bli villkorligt frigiven, tolv år och en dag efter mordet.

Familjen har tidigare uttryckt hur missnöjda de är med att mördaren inte dömdes till livstids fängelse.

– Vi har fått livstid. Sorgen och saknaden efter våran Wilma är oändlig, sa mamman Linda Andersson till Bohusläningen i december 2020.

Det var i oktober det året som Tishko Ahmed dömdes av hovrätten, en dom som senare fastställdes efter att Högsta domstolen beslutat att inte ta upp fallet. Uddevallabon nekade till dådet men eftersom flickans huvud hittats i en garderob i parets bostad hade både tingsrätt och hovrätt svårt att tro på hans förklaringar.

ANNONS

Under utredningen framkom att relationen mellan Tishko Ahmed och Wilma Andersson var bråkig och att det hade tagit slut mellan dem flera gånger. Han var kontrollerande och hon var i beroendeställning till honom, då hon inte hade någon annanstans att ta vägen när de gjort slut.

En av Wilma Anderssons vänner vittnade under rättegången om att 17-åringen blivit psykiskt och fysiskt misshandlad av sin fem år äldre pojkvän.

– Hennes personlighet förminskades. Hon blev mindre i allting liksom, sa vännen.

Samtidigt visade en rättspsykiatrisk undersökning att Tishko Ahmed har ”en grandios självbild” och narcissistiska drag. Att Wilma Andersson försökte lämna honom kan ha varit det som utlöste mordet.

Isolerades för sin egen säkerhet

Wilma Anderssons försvinnande engagerade många, inte bara i Uddevalla, och det var stor uppslutning när frivilligorganisationer arrangerade sökinsatser. Trots flera stora insatser från såväl polis som frivilliga hittades inte några ytterligare kvarlevor och det är fortfarande inte känt vad Tishko Ahmed har gjort med kroppen.

Efter fängelsedomen vädjade han i ett brev till Högsta domstolen att ta upp hans fall, där han påstod att rättsprocessen inte hade varit objektiv.

”Jag har inga som helst avsikter på att avtjäna ett straff som oskyldigt dömd”, skrev han.

ANNONS

Det tjänade inget till utan nästa anhalt blev riksmottagningen på Kumlaanstalten där alla som dömts till längre fängelsestraff först hamnar. Den 15 december 2020 påbörjade han sin fängelsevistelse där samtidigt som Kriminalvården startade en utredning om vilken anstalt som han senare skulle placeras på.

Redan efter ett par månader började dock bekymren för Tishko Ahmed och i början av 2021 isolerades han från andra fångar då det fanns en hotbild mot honom.

”Det föreligger en fara för Tishko Ahmeds egen säkerhet till liv och hälsa om han kvarstannar i gemenskap. Det är därför nödvändigt att han hålls avskild från andra intagna”, skriver Kriminalvården i beslutet.

Efter utredningen beslutade Kriminalvården att placera Tishko Ahmed på Tidaholmsanstalten och han förflyttades dit den 1 april 2021. Den andra av de fyra olika anstalter som han hittills har varit placerad på.

Under tiden i Tidaholm rapporterades han för flera fall av misskötsamhet, genom att inte följa fängelsets regler, inte hörsamma tillsägelser och strunta i att gå på sin sysselsättning. Han har också uppträtt respektlöst mot personal, bland annat iförd endast handduk, och smugglat med sig otillåtna föremål till sin cell.

”Halkade i duschen”

I slutet av november samma år var han också inblandad i ett bråk med andra intagna i ett gemensamt duschrum. I förhör uppgav dock Tishko Ahmed att det bara varit på skoj.

ANNONS

En liknande händelse inträffade i maj året därpå. Då upptäcktes att Tishko Ahmed var kraftigt svullen i ansiktet, som att han hade blivit slagen. Han försökte dölja svullnaden med en keps och när han blev frågad om vad som hade hänt sa han först att inget hade hänt. Sedan sa han att han hade ramlat i duschen och att fängelsepersonalen inte skulle bry sig.

– Du ska sköta ditt så sköter jag mitt, ska Tishko Ahmed ha sagt till fängelsepersonalen.

Enligt Kriminalvårdens utredning ska mördaren ”under en längre tid uppträtt hotfullt och utsatt flera medintagna för hot, provokationer och skapat otrygghet på avdelningen” och att hans beteende, trots varningar och uppmaningar, hade förvärrats kort innan han ”halkade i duschen”.

En av de händelser som Tishko Ahmed varnades för var att han var en av de drivande i utfrysning av en nyintagen. Den nykomne ska enligt Kriminalvården ha ”behandlats mycket illa”, och bland annat förvägrats mat.

Misshandlades första dagen

Efter olyckan i duschen isolerades han från övriga interner och det bedömdes att Tidaholmsanstalten inte längre var säkert för honom. Den 12 juni förra året, drygt ett år efter att han kom till Tidaholm förflyttades han till anstalten Salberga i Västmanland.

Där råkade han snabbt illa ut. Redan samma dag som han kom till anstalten utsattes han för en allvarlig misshandel av andra intagna.

ANNONS

Det var vid 18-tiden på kvällen som ett överfallslarm aktiverades. Ett stort antal intagna hade samlats på en balkong för att röka, en av dem var Tishko Ahmed. Efter en kort stund uppstod ett tumult och i övervakningsfilmer syntes att flera av de intagna slog och sparkade mot någon på balkongen.

När personal kom dit såg de att Tishko Ahmed hade skador ”som indikerar att han har utsatts för kraftigt våld”. Skador som han inte hade innan han gick ut på rökbalkongen. Kriminalvården bedömde att det var ”absolut nödvändigt” att placera Tishko Ahmed i avskildhet.

I slutet av juni, två veckor efter ankomsten beslutades att Tishko Ahmed ännu en gång skulle flyttas för sin egen säkerhets skull, denna gång till Hall utanför Södertälje. Det fjärde fängelset han placerats på inom loppet av två år.

Kallade kriminalvårdare för hora

Turbulensen kring mördaren från Uddevalla fortsatte på den nya hemvisten och han rapporterades redan efter två veckor för misskötsamhet genom olämpligt uppträdande. Han slog under kvällen eller natten larm om att han hade fått stopp i toaletten och att det var översvämning. Fängelsepersonalen försåg honom med nya handdukar och informerade att det inte vara stopp, bara trögt, och att han fick vänta till morgonen.

Några minuter senare larmade Tishko Ahmed igen och var då upprörd över att han inte fått hjälp. Han skrek och kallade kriminalvårdaren för hora. När kriminalvårdaren frågade vad han sa svarade han ”du hörde vad jag sa”.

ANNONS

Sedan dess har han rapporterats för en rad andra former av misskötsamhet, bland annat för att ha smugglat med sig pennor och aluminiumfolie till sin cell och för sysselsättningsvägran.

Vid ett flertal tillfällen i november rapporterades Tishko Ahmed för att olovligen ha pyntat sin cell genom att hänga upp föremål på väggarna. I samband med detta ska han på nytt ha trotsat kriminalvårdarnas anvisningar.

– Kan ni skriva rapporter snabbare än vad jag kan hänga upp? Vill du ha fred, rusta för krig.

Första permissionen

Även på Hall har Tishko Ahmed placerats i avskildhet. Vid två olika tillfällen var det oroligt på hans avdelning med stök i korridorerna i slutet av juli och bråk mellan flera intagna i september. Vid dessa tillfällen blev samtliga intagna isolerade.

Mördaren har också beviljats två permissioner, båda efter ankomsten till Hall. Den första i mitten av augusti då han fick lämna fängelset i två och en halv timme för att besöka sjukhuset. Han hade då tid hos röntgen och ortopeden på Södertälje sjukhus.

Han var då tvungen att stå under ständig bevakning, åtföljd av tre kriminalvårdare och försedd med midje- och handfängsel.

I oktober fick han återigen vistas utanför fängelsets murar för att besöka Södertälje sjukhus avdelning för öron näsa hals. Även denna gång var han försedd med midje- och handfängsel och under bevakning av tre kriminalvårdare, utrustade med så kallad pepparsprej.

ANNONS

LÄS MER:Tre år sedan mordet på Wilma Andersson – sökandet efter kroppen fortsätter

LÄS MER:Inifrån Sveriges största fängelse

LÄS MER:Fick livstid för trippelmordet – har gift sig bakom fängelsets låsta dörrar

LÄS MER:Utsatt för hot i fängelset efter dokumentär om yxmordet i Uddevalla

ANNONS