Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elin Lindgren, Vanda Björklund och Astrid Viktorsson. Bild: Privat
Elin Lindgren, Vanda Björklund och Astrid Viktorsson. Bild: Privat

Tjejerna från Uddevalla 13 mil från terrordådet på Sri Lanka

Under söndagen har åtta explosioner ägt rum på Sri Lanka. Minst 207 personer har mist livet enligt BBC . Vanda Björklund, Elin Lindgren och Astrid Viktorsson från Uddevalla befinner sig i staden Ella på Sri Lanka, bara 13 mil från terrordåden.

– Vi mår bra men det är obehagligt och känns väldigt olustigt, säger tjejerna när Bohusläningen når dem under eftermiddagen.

De tre tjejerna från Uddevalla landade i Sri Lanka för lite över en vecka sedan på flygplatsen i staden Negombo där en av de drabbade kyrkorna ligger. Efter några nätter i en närliggande stad begav de sig till staden Ella.

Läs mer: Sprängdåden i Sri Lanka: Detta har hänt

– Vi var ute och vandrade under förmiddagen. Vi var glada och gick och sjöng. Sedan kom vi tillbaka in mot stan igen och ser att allting är nedstängt. Då undrade vi vad det är som händer. Det har varit mycket högtider här nu, deras nyår och fullmoon så vi tänkte först att det hade med det att göra, säger Vanda Björklund.

Tidigare under dagen hade de blivit uppringda av oroliga föräldrar som sett nyheter om explosioner i Sri Lanka under morgonen.

– Vi visste att det hade dött ungefär 30 personer i Colombo. Vi hade dock ingen aning om att det handlade om över 200 döda och utspritt i landet. Men vi såg sedan att det var fullt med militärer med automatvapen här så vi frågade dem vad som hade hänt. Då hade inte regeringen eller Utrikesdepartementet kommit med rekommendationer än. Nu har vi bara fått höra att vi ska vara inomhus och höra av oss till våra anhöriga.

Läs mer: Experten: Svårt att se inhemskt motiv

Har ingen mat - allt är stängt

Vanda Björklund beskriver stämningen som stissig och olustig. Gatorna som vanligtvis är fulla med tuk-tuks som tutar och turister har nu istället tagits över av militärer med automatvapen.

– Det är obehagligt också. Ingen av oss har varit så nära ett automatvapen förut. Samtidigt som de är snälla mot oss och ler, säger Vanda.

Nu befinner sig de tre Uddevallatjejerna på sitt air-bnb. De har varit i kontakt med sin värd som sagt att han skulle försöka ta med frukost till dem i morgon då de nu står utan möjlighet att få tag på mat.

– Man kunde ju inte ana att allt skulle stängas ner så vi har inte förberett oss med någon mat eller så. Men vi får hålla oss till i morgon bitti helt enkelt.

Läs mer: Många barn döda i kyrkodåd

Försökte kontakta familj och vänner

Planen var att stanna i Sri Lanka en månad. Hur det blir med det nu kan de inte svara på men de kommande dagarna ska de vara kvar i Ella.

– Vi funderade på att sista nätterna ta in på ett lite lyxigare hotell i Colombo. Vi satt faktiskt igår och kollade på olika hotell och i dag ser vi att hotellet vi kollade på hade utsatts för en explosion. Så våran plan nu är att stanna bergen i Ella några dagar och sedan får vi se. Flygplatsen ligger ändå vid Colombo och dit är trafiken avstängd.

Förutom trafiken har även sociala medier stängts av i landet. Enligt Reuters ska skälet vara att man inte ska kunna sprida rykten och felaktig information.

– Vi försökte kontakta familj och vänner via Facebook men sidan uppdaterades aldrig. Vi har inte fått någon information om detta.

För tio dagar sedan varnade Sri Lankas polischef om att självmordsbombare planerade en attack. Nu har minst 207 personer dödats i explosioner, rapporterar BBC. Något som inte märkts av bland människorna där berättar Vanda Björklund.

– Det har verkligen inte märkts av. Vi är tre unga tjejer som är ute och reser men här i Sri Lanka har vi bara känt oss trygga. Alla är väldigt vänliga och vi har blivit väl omhändertagna.