Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Tjejkväll ska få in fler kvinnor bakom ratten

Tiden där i stort sett alla lastbilschaufförer är män är på väg att ta slut. Allt fler kvinnor ser idag en framtid som yrkesförare. Det kan handla om att köra lastbil med släp eller buss. Ett 20-tal kvinnor tog tillfället i akt att besöka Uddevalla vuxenutbildning på tisdag eftermiddag för att få information om den här branschen.

– Vi vill gärna ha fler kvinnliga chaufförer än vad det finns i dag, säger Malin Jansson, vd på Sune Janssons Åkeri AB i Uddevalla, som deltog i den tjejträff som vuxenutbildningen arrangerat för att informera om hur det är att köra lastbil eller buss.

Ett 20-tal tjejer hade tagit tillfället i akt att komma till träffen. Duha Sulaiman från Palestina arbetar i dag som barnskötare. Hon gillar stora bilar.

– Jag är här och tittar eftersom jag skulle vilja lära mig att köra buss, säger hon.

Företrädare från skolan och åkeribranschen berättade både om hur det är att köra lastbil och buss och om det stora behovet av personal. Medelåldern bland yrkesförare är hög med stora pensionsavgångar och behovet av chaufförer är stort.

Snart klara

De som hade kommit till tjejträffen fick möjlighet att ställa olika frågor och titta hur det ser ut inne i en lastbilshytt.

Lena Skälegård och Sara Filtenberg har båda valt att bli lastbilschaufförer. De har bara några veckor kvar innan utbildningen är klar.

– Jag har arbetet inom omsorgen i kommunen i många år och kände att det var dags att göra något annat, säger Lena Skälegård. En anledning till att jag valde den här utbildningen är att jag älskar att köra bil.

Sara Filtenborg har jobbat som lokalvårdare i ett antal år och kände till slut att hon ville göra något annat. Det tog inte lång tid innan hon bestämde sig för att utbilda sig till lastbilschaufför.

– Det jag skulle vilja arbeta med i första hand är djurtransporter, säger hon.

Åker på turné

Det är Uddevalla vuxenutbildning som är ansvarig för utbildningen till blivande busschaufför på 27 veckor och blivande lastbilschaufförer på 41 veckor. Den här månaden kommer företrädare från skolan att åka runt till ett antal kommuner i området för att informera om de här utbildningarna.

– Detta gjorde vi förra året med ett bra resultat, säger Lena Jannesson Hagman, som är den högst ansvariga när det gäller utbildningen för yrkesförare som ska syssla med godstransporter.