Bild från avspärrningarna tisdagen den 2 februari. Flera personer skadades i knivattacker i centrala Uddevalla och en 37-årig man avled till följd av sina skador. Nu har en tonårig kille häktats, misstänkt för mord.
Bild från avspärrningarna tisdagen den 2 februari. Flera personer skadades i knivattacker i centrala Uddevalla och en 37-årig man avled till följd av sina skador. Nu har en tonårig kille häktats, misstänkt för mord. Bild: Erik Zienau / Uddevalla Blåljus

Tonåring häktad – och ny person misstänkt för mordet i Södra Hamnen

På fredagen greps en ny person misstänkt för att ha varit med och mördat en 37-årig man i centrala Uddevalla förra veckan. Under fredagen har också en tonårig kille häktats i mordet. En tredje misstänkt har släppts på fri fot, men misstankarna kvarstår säger åklagare Johan Fröjelin.

ANNONS
|

På fredagen begärdes en tonåring häktad misstänkt för att ha mördat en 37-årig man på Södra Hamnen i Uddevalla förra veckan. Han har suttit anhållen sedan i början av veckan. Häktningsförhandling hölls bakom stängda dörrar i Uddevalla tingsrätt under eftermiddagen.

Den misstänkte, som är i gymnasieåldern, befann sig dock i polishuset och var med i häktningsförhandlingen via skärm. Han förnekar brott och bestred via sin advokat åklagarens häktningsbegäran. Domstolen ansåg dock att tonåringen är misstänkt på sannolika skäl, och trots att det handlar om en omyndig person beslutade domstolen att han skulle häktas.

Under fredagseftermiddagen kunde åklagare Johan Fröjelin också berätta att ytterligare en person har tagits av polis på fredagen.

ANNONS

– Han är numera anhållen misstänkt för att i samförstånd med den andra misstänkta ha mördat 37-åringen, säger åklagaren.

Åklagaren Johan Fröjelin leder utredningen om knivmordet i Uddevalla i början av februari.
Åklagaren Johan Fröjelin leder utredningen om knivmordet i Uddevalla i början av februari. Bild: Andreas Engblom

”Traditionellt polisarbete”

Under veckan har dessutom en tredje man suttit anhållen misstänkt för mord, efter att ha anmält sig själv till polisen. Han har nu släppts på fri fot.

– Misstankarna kvarstår men de har försvagats så pass mycket att det inte räcker för att hålla honom frihetsberövad, säger Johan Fröjelin.

Även en kvinna har varit anhållen misstänkt för skyddande av brottsling. Hon är också släppt på fri fot.

Polisen är fortfarande förtegna varför man tror att de inblandade ska ha mördat 37-åringen.

– Jag kan inte ge några detaljer men i grunden kan man säga att det är traditionellt polisarbete. Vi har gjort mängder med förhör, tekniska undersökningar, samlat in övervakningsfilmer, telefonlistor och den sammanlagda bilden har slutat i det här, säger Sten Rune Timmersjö, chef för polisens avdelning för grova brott.

Polisens teori har ändrats med tiden

Sedan tidigare sitter även en man i 35-årsåldern häktad misstänkt för försök till rån samma kväll. Tidigare uppgifter från polisen har varit att rånförsöket kan vara kopplat till att en man senare bragtes om livet.

Polisen utreder en serie av händelser som utspelade sig i Uddevalla centrum på tisdagen, och som man har haft en teori om att de hör ihop.

ANNONS

– Det har ändrat sig litegrann. Några hänger nog ihop men kanske inte alla. Men jag kommer inte specificera vad vi tror i nuläget, säger Sten-Rune Timmersjö.

– Jag går inte in på vilken ordning eller detaljer. Jag kan säga att det är fem händelser och alla hänger kanske inte ihop, fortsätter han.

Inte heller åklagaren vill prata om dessa händelser och hur de eventuellt hänger ihop.

– Det är ju flera händelser i centrala Uddevalla och det är ganska komplext. Vi har en arbetshypotes som jag inte tänker gå in på, säger Johan Fröjelin.

Inledningsvis var polisens teori att det var rånet som föranledde mordet. Är det fortfarande så ni tror att det har gått till?

– Rånet sker mot två personer som inte har koppling till det andra. Däremot har de misstänkta fortsatt vistas i centrum. Jag kan inte utesluta att det sker fler händelser som då leder till mordet.

Den man som nu sitter häktad misstänkt för försök till rån ska enligt åklagaren ha begått brottet tillsammans och i samförstånd med någon annan. Vem den andre personen är vill åklagaren inte säga.

ANNONS