Ovanligt. Blåfenad tonfisk i Ljungskile.
Ovanligt. Blåfenad tonfisk i Ljungskile.

Tonfisk flöt i land: "Aldrig hört talas om detta"

Tonfisken är nära utrotning. Inte konstigt att många höjde på ögonbrynen när en blåfenad tonfisk flöt i land i Lyckorna. – Jag har inte hört talas om att detta ska ha hänt tidigare, säger SVT-profilen Joakim Odelberg som åkte ner för att fotografera händelsen.

ANNONS
|

Det var Malte Pettersson som först kontakade Bohusläningen om den nästa två meter långa fisken vid Lyckornas badplats i Ljungskile. När han var nere vid bryggan såg han fisken under utan, död. Först försökte de ta upp den men det visade sig i det närmaste vara omöjligt.

– Den var sjukt tung så vi surrade fast den med ett rep så den inte skulle försvinna, säger han.

– Den var väldigt stort, min farsa tror att det var en tonfisk.

Och ryktet om den döda tonfisken i Ljungskile spred sig snabbt. SVT-profilen Joakim Odelberg var snabbt nere vid bryggan för att dokumentera den ovanliga fisken. Han bekräftar att det rör sig om en blåfenad tonfisk.

ANNONS

– Det var en hel del folk där och tittade, säger han och fortsätter:

Odelberg uppskattar fisken till runt 1,7 meter lång och vikten till en bit över 100 kilo. Inte det största djure som flutit i land längs västkusten, men ett av de ovanligaste på senare tid.

– Vi har haft en del djur som flutit i land men jag tror nog att den här är unik, säger han.

Tonfisken är utrotningshotad i världen. I svenska vatten var den vanlig på 1950-talet men sen har den i princip utfiskad i svenska vatten. I japan kan en blåfenad tonfisk säljas för över en miljon, något som anses ha lett till överfiske.

ANNONS