Torp bygger om – nytt koncept i hem- och fritidshuset

Ombyggnationerna på Torp är inte över. Den här gången är det hem- och fritidshuset, som sedan en tid gapat ganska tom, som ska få ett ansiktslyft. I september hoppas man att den första nya hyresgästen slår upp dörrarna.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

De senaste åren har det varit mycket som hänt på Torp köpcentrum. 2020 invigde man ett nästan dubbelt så stort köpcentrum efter flera år av ombyggnationer och renoveringar. Expansionen var omfattande och innebar många nya etableringar. Byggnadens ägare, Olav Thon-gruppen, lade drygt 700 miljoner på upprustningen och 24 butiker slog upp dörrarna under pandemihösten.

Många av de butiker som tidigare hade sina lokaler i hem- och fritidshuset, flyttade där ifrån i samband med att man öppnade efter renoveringen 2020. Huset har sedan dess bara varit hem till tre butiker: Bauhaus, Cervera och Soya. När butikerna bytte hus, ville centrumledningen inte uttala sig om vad man hade för planer för lokalerna de lämnade.

ANNONS

– Det är en förberedelse för en total ombyggnation av huset, så det kommer att byta skepnad helt och hållet, sa den tidigare centrumchefen Håkan Pekkari till tidningen då.

Butiker i två plan

Nu är det alltså dags för nästa etapp. Hem- och fritidshuset byggs om och får färre, men större, butikslokaler. Johan Torge som är centrumchef är kryptisk när han berättar om ombyggnationen.

– Det kan vara så att butiker spänner över två plan, säger Johan Torge.

Vad som händer med den enda faktiska butik som fortfarande har verksamhet i huset, Cervera, är i nuläget oklart.

– I nuläget vet vi inte vad som händer. Det är centrumledningen och de som sitter högre upp inom Cervera som har bollarna i luften, säger butikschefen Emma Andersson.

Den som har varit på Torp den senaste tiden har sett att det byggs om i byggnaden som hänger ihop med Bauhaus. Man har rivit de rullband som tidigare ledde upp till andra våningen och det byggs nya ingångar. Fokus i arbetet har varit lokalerna närmast Ica Maxi där Sportshopen tidigare låg. När de nya butikerna flyttar in, kommer ett par av dem att ha entréer på gatuplan, direkt från parkeringen.

”Det blir saker vi inte har sett tidigare”

Torp har nya hyresgäster på gång, men i nuläget vill Johan Torge inte gå in i detalj på vad för varumärken det gäller.

ANNONS

– Det kommer bli en hel del nyheter. Det blir saker vi inte har sett tidigare, säger Johan Torge.

Han hoppas att man kan hålla en nyöppning av lokalerna i september. Men, pandemin har fortfarande satt spår för handelsbranschen. Pandemirelaterade förseningar av varor kan därför tvinga nyöppningen att vänta. Därför har man inte satt något datum för en nyinvigning ännu.

Men alla jublar inte över nyetableringarna på Torp. Sedan köpcentret öppnades för 30 år sedan, har det kritiserats för att det tar handeln från centrum.

– Det handlar om tillgänglighet. Den mest attraktiva delen av staden har blivit den som är lättast att nå. Kan du etablera ett centrum som är lättare att nå med bilen via de stora huvudvägarna, då blir det centralt, har Lars Marcus, professor i stadsbyggnad, vid Chalmers universitet, tidigare sagt om Torp till Bohusläningen.

Från kommunens håll håller man inte med om kritiken, utan ser Torp som en resurs.

– Vi ska vara oerhört stolta över Torp. Det kommer mycket folk till Uddevalla för att besöka Torp, sa Anders Brunberg, chef för Tillväxtavdelningen i Uddevalla kommun i samma artikel.

Ny butik öppnar i september

Av de nyetableringar som kommer att öppna i september, så är det i nuläget bara en kedja som har valt att offentliggöra det: Lager 157. De har sedan tidigare en rad butiker i Västsverige, bland annat i Trollhättan.

ANNONS
ANNONS