Torp köpcentrum, Agnebergshallen och Färgelandas sporthall blir vaccinationscentraler när massvaccineringen drar igång.
Torp köpcentrum, Agnebergshallen och Färgelandas sporthall blir vaccinationscentraler när massvaccineringen drar igång. Bild: Isabella Persson

Torp köpcentrum blir vaccinationscentral i fas 4

Torp köpcentrum, Agnebergshallen och Färgelandas sporthall blir vaccinationscentraler när massvaccineringen drar igång i Västra Götaland, det meddelade regionen på onsdagen.

ANNONS

Totalt kommer cirka 200 lokaler att byggas om till vaccinationscentraler när massvaccineringen i fas 4 mot covid-19 inleds i Västra Götalandsregionen.

LÄS MER:Så många har vaccinerat sig i din kommun

Arbetet med att hitta lämpliga lokaler har pågått i månader. Det handlar om apotek, köpcentrum, nedlagda livsmedelsbutiker, industrier och stora arenor.

LÄS MER:Så blir du av med din sprutfobi inför massvaccineringen

Bland de klara lokalerna finns Torp köpcentrum, Agnebergshallen och Färgelandas sporthall, det meddelande Västra Götalandsregionen på onsdagen.

”Det är ett stort jobb att få fram passande lokaler som uppfyller alla krav så att vaccineringen blir så smidig och säker som möjligt”, säger Anna Hedman, som håller ihop arbetet i vaccinationskansliet, i ett pressmeddelande.

Agnebergshallen har tidigare använts som vaccinationscentral vid vaccinering av kommunala vård- och omsorgspersonalen i Uddevalla. Då, i mitten av januari, sa kommunens säkerhetschef Björn Segelod att man siktade på att kunna vaccinera mellan 300-400 personer per dygn.

ANNONS

LÄS MER:Kristine Rygge om hur vaccinationen mot corona går i Västra Götaland

I den fjärde och sista fasen inkluderas personer som är 18 år och äldre och som inte prioriterats i de tidigare faserna.

Västra Götalandsregionen har skrivit avtal med 18 externa aktörer som ska genomföra vaccinationerna i fas 4. Planen är att det kommer att finnas minst en vaccinatör i varje kommun.

”Vi kommer att ha tillräcklig kapacitet och jämnt fördelat i Västra Götaland så att människor inte ska behöva förflytta sig längre än nödvändigt för sin vaccination”, säger Anna Hedman.

LÄS MER:En miljon vaccindoser till Västra Götaland

Preliminär start för fas 4 är i mitten av maj, under vecka 20. Totalt kommer cirka 770 000 personer i Västra Götaland erbjudas möjlighet att få vaccination mot covid-19 i fas 4.

LÄS MER:Västra Götaland vill vänta med andra vaccindosen – får stöd av forskaren

Exempel på klara vaccinationscentraler i Västra Götalandsregionen

Nordstan, Göteborg

Scandinavium, Göteborg

Slottsskogen, Göteborg, drive through

Torp Köpcentrum Uddevalla

Agnebergshallen, Uddevalla

Bengtsfors företagscenter

Arenan, Vänersborg

Nevs, Trollhättan

Rådahallen, Mellerud

Färgelanda sporthall

Framnäs köpcentrum, Lidköping

Tingsholmsgymnasiet, Ulricehamn

Källa: VGR

ANNONS