Sorg. Blommor och ljus vid mordplatsen. (arkivbild)
Sorg. Blommor och ljus vid mordplatsen. (arkivbild)

Trippelmordet - detta har hänt

Trippelmordet i Uddevalla skakade Uddevalla och Sverige. Detta har hänt sedan kropparna upptäcktes på lördagen den 7 mars 2015.

ANNONS
|

Lördag 7 mars 2015

- Strax efter klockan sju på lördagsmorgonen larmar en joggare om en död person i en parkerad bil på Bävedalsvägen i närheten av sjukhuset. Därefter upptäcker man ytterligare två döda kroppar.

- 11.30 stormas polisens avspärrningar av personer som är oroade att de är anhöriga till offren. Polisen stoppar anstormningen med hundar och batonger.

- 15.00 är kropparna identifierade: två män och en kvinna. Alla är hemmahörande i Uddevalla.

- 18.00 häver polisen avspärrningarna runt brottsplatsen.

Söndag 8 mars 2015

- Polisens slår till mot en lägenhet på Dalaberg där en 22-årig man grips. Kort senare grips hans ett år yngre bror. Båda är på sannolika skäl misstänka för trippelmordet, den högre misstankegraden.

ANNONS

- Ett första förhör hålls med 22-åringen där han, enligt förvarsadvokaten Bo Hallberg, nekar till brott.

- På söndagskvällen hålls flera minnesceremonier för de mördade ungdomarna.

Måndag 9 mars 2015

- Försvarsadvokaten Bo Hallberg anses som jävig eftersom han företräder ett av offren i en annan rättegång. Bröderna tilldelas två nya advokater, och fler förhör hålls.

Enligt försvarsadvokaten har 22-åringen medgett att han träffat mordoffren natten mot lördag.

Onsdag 11 mars 2015

- Chefsåklagare Daniel Edsbagge begär båda bröderna häktade på sannolika skäl misstänkt för mord. Enligt Edsbagge knyter teknisk bevisning och vittnesuppgifter de båda bröderna till mordplatsen.

- 17.00 hålls en manifestation mot våld och droger i museiparken i Uddevalla.

Torsdag 12 mars 2015

- Under stort medieuppbåd hålls häktningsförhandlingar i säkerhetssalen i Göteborg. Båda bröderna häktas misstänka för mord. Bröderna fortsätter neka till brott.

- Åtal ska väckas senast den 26 mars. Men enligt vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell kommer det dröja längre på grund av den omfattande utredningen.

Fredag 13 mars 2015

- De båda mördade männen begravs på Sigelhults kyrkogård i Uddevalla. Flera hundra personer deltar i ceremonin som äger rum på den muslimska begravningsplatsen på området.

Måndag 23 mars 2015

Polisen är mycket förtegna om utredningen. På förmiddagen grips en 21-årig man misstänkt för narkotikabrott i samband med mordutredningen. Senare anhålls han misstänkt för medhjälp till mord.

ANNONS

Tisdag 24 mars 2015

21-åringen nekar till brott. På eftermiddagen begärs han häktad på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till trippelmordet.

Ännu ett advokatavhopp sedan det framkommit en ny jävssituation.

Måndag 30 mars 2015

En 22-årig man grips och anhålls på sannolika skäl misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

2 april 2015

Den anhållne 22-åringen häktas, men nu för medjälp till mord

7 april 2015

Misstankarna mot tre av männen har enligt åklagaren stärkts. De begärs omhäktade

8 april 2015

De två mordmisstänkta bröderna och ytterligare en av de sedan tidigare häktade männen omhäktades. Läs mer här

15 april 2015

En av de misstänkta trippelmördarna går självmant med på omhäktning i två veckor till.

Läs hela direktrapporteringen här.

22 april 2015

Omhäktning ska hållas för tre av de misstänkta männen. En av bröderna som misstänks för trippelmordet anser att det krävs förhandling och att han ska släppas fri. Det anser inte Uddevalla tingsrätt som omhäktar männen utan förhandling.

En 22-årig man från Uddevalla ska förhöras i samband med ett grovt vapenbrott i december. Under polisförhöret blir mannen även misstänkt för inblandning i trippelmordet. Han får advokat Ralf Ekman.

28 april 2015

ANNONS

22-åringen som misstänks för delaktighet i trippelmordet släpps klockan nio på morgonen på fri fot, av vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell. Enligt åklagaren är han inte längre misstänkt för delaktighet i mordet. Däremot är mannen fortfarande misstänkt för annan brottslighet med kopplingar till trippelmordet.

Polisen säger sig veta vilket vapen som användes vid trippelmordet. En av männen som misstänks för medhjälp, 22-åringen som nämns här ovan, till dådet har släppts samtidigt som misstankarna stärkts mot de övriga tre häktade, två misstänkta för mord och en misstänkt för delaktighet, medhjälp, i trippelmordet.

29 april 2015

En 21-årig man omhäktas på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till trippelmordet. Dessutom häktas han på sannolika skäl misstänkt för två nya brott; grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

6 maj 2015

22-åringens advokat motsätter sig en häktningsförlängning. Hans Gaestadius vill ha mer konkreta uppgifter om utredningen. En ny häktningsförhandling kommer att hålls den 7 maj.

19 maj 2015

En 20-årig kvinna misstänks för vapenbrott som har kopplingar till trippelmordet.

26 maj 2015

En av de huvudmisstänkta männen är även huvudman i ett mål som rör penningtvätt.

1 juni 2015

Åklagare Per-Erik Rinsell begär att Uddevalla tingsrätt ska frysa ungefär 35 000 kronor som tillhör en av dem misstänkta männen.

ANNONS

17 juli 2015

En av advokaterna som tackade ja till att företräda en av de misstänkta bröderna, får en erinran av advokatsamfundet. Advokaten hade nämligen tidigare företrätt ett av offren.

3 augusti 2015

Uddevalla tingsrätt meddelar att rättegången i trippelmordet kommer att hållas i säkerhetssalen vid Göteborgs tingsrätt.

13 augusti 2015

En man skjuts till döds på Hovhult. Två bröder misstänks för mordet. Kriminolgen Jerzy Sarnecki tror inte att det har direkta kopplingar till trippelmordet.

18 augusti 2015

Polisens informationsavdelning skickar ut ett pressmeddelande att man kommer att väcka åtal i trippelmordet den 21 augusti. I samband med det ska man hålla en presskonferens.

21 augusti 2015

Åtal väcks och media från hela Sverige är samlad. Vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell och Thord Haraldsson, kriminalkommissarie, håller i presskonferensen och berättar om utredningen. Rättsexperten Sven-Erik Alhem tycker att bevisningen verkar gedigen. Och 167 dagar efter trippelmordet väcks alltså åtalet och utredningen börjar gå mot sitt slut.

Två bröder är misstänkta för trippelmordet. En 22-åring misstänks för medhjälp till trippelmordet samt även grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Samtliga tre är häktade. En kvinna åtalas för vapenbrott och den 22-åring som tidigare suttit häktad men släppts, åtalas för grovt narkotikabrott. Därmed åtalas sammanlagt fem personer, tre är häktade.

ANNONS

23 augusti 2015

I det nära 3 000 långa förundersökningsprotokollet framkommer bland anant att ett av de två misstänkta mordvapnen förvarats på folkhögskolan i Ljungskile.

26 augusti 2015

Rättegången kommer att hållas av Uddevalla tingsrätt, men vid säkerhetssalen vid Göteborgs tingsrätt. Den kommer att hålla på från 4 till 25 september. Cirka 20 vittnen är kallade av vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell att vittna.

4 september 2015

Rättegången inleds i tingsrätten i Göteborg och Bohusläningen direktrapporterar. Första dagen går åklagaren igenom telefontrafiken och provskjutningarna. Den äldre brodern medger för första gången att han fått ett skjutvapen timmarna före morden, men han förnekar mord.

7 september 2015

Dag två av rättegången inleds bakom stängda dörrar, då obduktionsrapport och rättsmedicinska analyser gås igenom. Det blir också oro i och utanför tingssalen mellan anhöriga och en av de åtalade. Den spända stämningen gör sig påmind flera gånger under de fäljande dagarna.

8 september 2015

Den äldre brodern hävdar att han anlitat ett antal okända personer för att råna ett av mordoffren. Brödernas berättelser går vitt isär.

10 september 2015

Bröderna pressas av åklagare i rätten.

11 September 2015

Av säkerhetsskäl flyttas anhöriga till åhörarplatser. Vittnesförhör skulle ha hållits med pappan till de åtalade bröderna, men på grund av sin nära relation med dem avstod han från att vittna. Åklagaren menar att ett rån som fadern ska ha utsatts för tidigare ska vara motiv till trippelmordet.

ANNONS

14 september 2015

Vittnen hörs, bland annat en ung kvinna som passerade mordplatsen kort före skotten.

21 september 2015

Teknisk expertis hörs under rättegångens sjunde dag. Äldre broderns advokat säger att han vill göra en egen utredning gällande telefontrafiken före och under mordnatten.

24 september 2015

Den yngre brodens advokat hade kallat två personer att vittna som stöd för lillebroderns berättelse, att han aldrig befunnit sig på mordplatsen.

28 september 2015

Sista rättegångsdagen visade sig bli dramatisk, när bråk utbröt inne i rättssalen. Såväl åklagare som försvarsadvokater och målsägarbiträden höll slutanföranden, och åklagarna yrkade på livstids fängelse för de båda bröderna.

30 september 2015

Domstolen meddelar beslut i häktningsfrågan och när dom kommer att meddelas. Den äldre brodern släpps från häktet för att börja avtjäna ett fängelsestraff i ett annat mål. Den yngre brodern lsäpps fri i väntan på dom, vilket såväl åklagare som advokat tolkar som att han kommer att frias. Även en tredje åtalad som suttit häktad försätts på fri fot i väntan på dom.

22 oktober 2015

Tingsrätten meddelar dom.

16 december 2015

Hovrätten inleder sina förhandlingar. Telefontrafiken vid mordet var i fokus.

17 december 2015

ANNONS

Den andra rättegångsdagen i hovrätten handlade mycket om en film i bevisningen.

21 december 2015

Uppspelning av bandade förhör i tingsrätten

7 januari 2016

Rättegången fortsätter med fortsatt uppspelning av förhör och nya vittnesförhör.

11 januari 2016

Den sista dagen i hovrätten sjukanmäler sig den yngre brodern. Efter förhandlingen häktas han i sin frånvaro.

12 januari 2016

Den yngre brodern är efterlyst i sin frånvaro, både i Sverige men även internationellt. Polisen ber den specialistkompetenta FAST-gruppen om hjälp. Brodern söks över hela världen.

29 januari 2016

Både Mark och Martin Saliba döms för trippelmordet till livstids fängelse av hovrätten. Martin Saliba är internationellt efterlyst. Polisen går också ut med en bild på Martin Saliba, där man ber allmänheten om hjälp att hitta honom.

30 januari 2016

De anhöriga till de tre offren uttrycker sin lättnad över att båda bröderna Saliba dömdes till livstids fängelse.

12 februari 2016

Martin Saliba överklagar hovrättsdomen i sin frånvaro. Han är alltjämt efterlyst av polisen.

17 februari 2016

Mark Salibas advokat Erica Sommerfors uppger att Mark inte tänker överklaga.

3 mars 2016

Martin Saliba får inte prövningstillstånd i HD.

23 juni2016

Libanesiska myndigheter meddelade att de inte tänker lämna ut Martin Saliba. Kriminalvården begärde då hjälp av justitiedepartementet.

ANNONS

14 juli 2016

Martin Saliba bröt tystnaden genom att ge en intervju i tidningen Hänt i veckan som ska ha besökt honom i gömstället i Libanon.

20 september 2016

Justitiedepartementet begärde formellt Martin Saliba utlämnad från Libanon.

28 september 2016

Martin Saliba ska ha gripits i Libanon.

15 november 2016

Libanon meddelar avslag på Sveriges utlämningsframställan, eftersom Martin Saliba är libanesisk medborgare. En vecka senare rapporterar SVT Nyheter Väst att libanesisk domstol ska pröva Martin Salibas skuld i trippelmordet.

3 Januari 2017

Advokaten Björn Hurtig berättar att han kontaktats av Martin Saliba och att han ska titta på möjligheterna att få till en resning av livstidsdomen. Samtidigt är uppgifterna om vad som sker med rättsprocessen i Libanon knapphändiga. Martin Saliba ska dock vara fortsatt frihetsberövad.

11 januari 2017

Kriminalvården beslutar att skärpa säkerheten kring Mark Saliba och han flyttas från anstalten Saltvik, där han hittills suttit, till säkerhetsavdelningen i anstalten Hall, uppger GT. Detta då han bland annat ska ha hotat personal på fängelset.

18 januari 2018

Snart ska Martin Saliba ställas inför domstol i Libanon, bland annat för trippelmordet i Uddevalla. I utredningen som den lokala polisen gjort ska han enligt GT ha lämnat helt nya uppgifter. I förhör menar han att det var hans storebror som sköt ihjäl tre personer. Han säger att det inte var meningen och att de båda egentligen letade efter en man som de trodde hade rånat deras pappa.Men av olika anledningar ska Mark Saliba istället ha skjutit två män och därefter gått till männens parkerade bil och skjutit ihjäl kvinnan som satt i den.

ANNONS

19 februari 2018

Martin Saliba lämnar genom sin advokat Björn Hurtig in en resningsansökan i till Högsta domstolen, i syfte att riva hovrättens dom från januari 2016 och rättegången att tas om. Advokaten menar att det finns ny bevisning i målet, nämligen brodern Mark Salibas erkännande. Mark Saliba har redogjort för vad han menar hände under mordnatten, och hur det gick till när han sköt de tre mordoffren.

ANNONS