Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Trots protesterna – nu byggs det vid Norrskolan

Trots protester från de boende har nu bygget av de tillfälliga skollokalerna påbörjats. Anledningen till bygget är att Ramnerödsskolan behöver byggas om under flera år. Men än är inte någon lösning färdig för att hantera den ökande trafiken till och från skolan.

I mars blev det klart att Norrskolan skulle få tillfälliga skolbyggnader för att täcka bristen på det stora behovet av skollokaler i Uddevalla kommun. En av anledningarna är att Ramnerödsskolan behöver byggas om och de yngre eleverna behöver få plats någon annanstans under tiden.

Detta ledde till stora protester bland de boende i området, som skapade en namninsamling för att få kommunen att försöka tänka om. Många grannar reagerade på att det redan är trafikstockning på morgonen och att öka antal elever på platsen skulle bara förvärra situationen. Många hoppades på att kommunen skulle ändra sig.

Louise Bottenmark var en av alla som reagerade på planerna på bygget i våras. Nu har hon nyss kommit tillbaka hem från semestern och hon ser inte fram emot skolstarten.

– Just nu så har vi inte märkt något eftersom det inte är någon skola. Men man är ju orolig inför hösten hur det ska bli med trafiksituationen med alla fler barn och bilar. Det är ju då problemen kan komma, säger hon.

"Hoppas att det går vägen"

Men under måndagen började alltså monteringen av de tillfälliga skollokalerna bredvid Norrskolan. Att montera upp modulerna tar inte lång tid men att fixa till dem inombords är ett stort jobb. Nu hoppas Christian Olsson, fastighetsförvaltare på Uddevalla kommun, att de uppförda modulerna ska kunna användas lagom till skolstart.

– Tanken är att 25 barn ska börja förskoleklass där nu till hösten. Vi får hoppas att det går vägen med att få i ordning allting nu inför skolstart, säger han.

Planen är att under tre år ska de allra minsta barnen (upp till tredje klass) gå i skolan i Norrskolan i modulerna under tiden Ramnerödsskolan byggs om.

Trafiken väcker känslor

Christian Olsson har förståelse för de protester som väckts bland de som har barn på skolan, och meddelar att det fortfarande kan bli aktuellt att vidta någon form av åtgärd för att minska trafikproblemen.

– Jag kan förstå att det väcker känslor såsom trafiksituationen är på plats. Det har jag fått till mig och vi ska kika på vad vi kan göra för att förbättra situationen. Det kan bli så att vi öppnar skolan tidigare, men vad vi ska göra är inte bestämt ännu, säger han.