Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Tryckande värme mötte nationaldagsfirare på Gustafsberg

Strandjogg, välkomnande av nya medborgare och dockteater. Nationaldagsfirandet på Gustafsberg erbjöd något för alla åldrar. Men alla var ändå inte riktigt nöjda.
– Än så länge tycker hon nog att det är jättetråkigt, sa Kate Karlsson samtidig som dottern Jolene gick och petade med en pinne i marken.

En tryckande värme låg över Uddevalla när sjätte juni skulle firas. Många valde att följa traditionen och ta sig till Gustafsberg för firandet. Först på dagordningen var Strandjoggen som lockade drygt 170 deltagare.

– Vi är här för att heja på vänner som har sprungit, berättade Eva Berg medans hon mumsade på en glass.

Hon, dottern Therese och barnbarnet Algot stannade på firandet en stund innan de begav sig vidare.

– Det är fantastiskt. Gustafsberg är väldigt fint och man träffar mycket kända folk. Man får se folk som man sällan ser, berättade Eva Berg.

Även Carolin Bråthem och hennes barnbarn Nea hade åkt till Gustafsberg för att heja på deltagare i Strandjoggen.

– Vi har hejat på min sambo och dotter. Jag har ingen aning om var de är, men de har gått i mål, berättade hon strax innan fick syn på dem.

– Där är de ju! Där är mamma!

Missade firandet förra året

Förra året missade familjen Bråthem båten till Gustafsberg och tog sig därför aldrig till nationaldagsfirandet. I år hann de med båten och kunde avnjuta dagen ute vid vattnet.

– Det är väldigt vackert. Vi brukar åka ut hit till Snäckan och ta en fika. Det är ganska mycket folk i dag, sa Carolin Bråthem samtidigt som Nea plockade upp småsten från marken.

Ungefär samtidigt som prisutdelningen till vinnarna i den fem kilometer långa löptävlingen inleddes satt Kate Karlsson på en filt tillsammans med döttrarna Jolene och Nellie.

– Än så länge tycker hon nog att det är jättetråkigt, sa Kate samtidigt som Jolene petade med en pinne i marken.

– Det är ingen musik och hon får inte gå någonstans. Men sedan ska vi åka till Landbadet. Det är väl egentligen det som hon tycker är roligt.

Nationaldagsfirandet innebar nämligen också att Landbadet öppnade för säsongen. Dessutom väntade aktiviteter för barn i form av dockteater och tipspromenad. Senare på eftermiddagen delade dessutom kommunfullmäktiges ordförande Elving Andersson (C) ut kommunens demokratipris.