Tungmetaller funna i Bäveån - avspärrningarna blir kvar ett år

Tungmetaller har hittats på Bäveåns botten efter en provtagning. Avspärrningarna vid Bohusläns museum blir kvar i minst ett år till.

ANNONS
|

Det var i juli förra året som kajerna spärradesav på grund av skredsrisken. Ett stort arbete pågår nu med att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning för området, som sedan skalämnas in tillMark-och miljödomstolen. Den ska i sin tur leda fram till en dom om hur arbetet med att säkra kajerna skagå till.

I miljökonsekvensbeskrivningen ingåren provtagning av botten av Bäveån som nuvisat på att det finnstungmetaller och miljögifter i botten i området.

– Hur farligt det här är låter vi vara osagt, säger Anders Löfström, projektledare på samhällsbyggnadsförvaltningen på kommunen.

Han är dock inte särskilt förvånad över resultatet eftersom det legat mycket industri i området. Anders Löfströmnämner bland annat repslagarfabriken, bensinstationer och in-och utlastningen i hamnen.

ANNONS

Miljökonsekvensbeskrivningenväntas vara klar i slutet av maj. Därefter ska den skickas till Länsstyrelsen och sedan prövas i Mark- och miljödomstolen. – I bästa fall blir det en dom imars 2018. Jag tror inte att du kommer se en grävskopa innan dess, säger Anders Löfström.

I nuläget får kommunen inte utföra något arbete runt kajen, annat än om det sker ett skred. Det lär alltså dröja ett bra tag innan avspärrningarna runt Bäveån försvinner. Tills dess försöker man hålla skredrisken under kontroll.

Hur ska då arbetet gå till med att säkra kajerna. Anders Löfström förklarar: –Planen är att muren längs Bäveån ska plockas bort. Därefter ska breda stålskivor slås ner i marken och vattnet pumpas ut. Sedan kan lera schaktas bort, ett fundament gjutas och den nya kajkanten byggas. Det geotekniska underlaget är dock inte klart än. Leran som är förorenad kommer att köras på deponi.

Att slå spont och gjuta kajkant är det som är dyrt enligt Anders Löfström. Dessutom tillkommer kostnader för ny belysning, bänkar och planteringar. – Hade man velat få in större fartyg i ån hade man behövt gräva eller muddra, men det krävs inte i dagsläget eftersom de vita båtarna kommer in ändå. När man börjar gräva kan man hitta saker man inte räknat med. Det kan vara både positivt och negativt. Att kontrollera rasrisken har inte kostat kommunen särskilt mycket. Avspärrningarna som sitter runt området i dag var en engångsbetalning och staketen som köptes kan återanvändas i andra sammanhang. – Kostnaderna för den nya kajen kan däremot bli höga, uppemot 35 miljoner kronor, säger Anders Löfström.

ANNONS

Miljögifter i Bäveån På uppdrag av Uddevalla kommun har Sigma Civil AB utfört en miljöteknisk markundersökning inom två områden i Uddevalla. Syftet var att undersöka förekomst av eventuell förorening i marken och grundvattnet inom Museiparken (norra området) och Teaterplantaget (södra området), samt sedimenten i Bäveån. De metallhalter som påvisats i norra området bedöms som mest vara allvarliga, och i södra området som mest måttliga. Provtagningarna visar också att sedimenten i åns norra och södra delar är förorenade med alifater, aromater, PAH, bensen, TBT och PCB. Halterna av TBT bedöms vara mycket allvarliga.

Tungmetaller och miljögifter Tungmetaller som bly och kvicksilver kan skada nervsystemet hos människor och djur. TBT - Tributyltenn är en så kallad organisk tennförening som ursprungligen utvecklades för att bekämpa den tropiska sjukdomen snäckfeber (bilharzia). TBT har använts i båtbottenfärger men förekommer även i impregneringsmedel för trä och textilier. TBT anses vara ett av de mest miljöfarliga ämnen som släpps ut. Ämnet förekommer i båtfärg och stör hormoner som påverkar fortplantning och utveckling hos snäckor och musslor. PCB - Polyklorerade bifenyler är ett samlingsnamn för en grupp ämnen som använts som isolering och smörjolja i kondensatorer och transformatorer, fogmassor, färg, självkopierande papper med mera. Förbjöds i Sverige under 1970-talet. PCB skadar fortplantningsorgan och immunförsvar hos knubbsäl, gråsäl och vikare. Källa: Naturvårdsverket

ANNONS