Tunt i blåbärsskogarna i Bohuslän och Dalsland

Torkan i fjol och nattfrost i våras har gått illa åt årets skörd av blåbär i Bohuslän. Men för lingonen verkar det något ljusare.

ANNONS
|

Prognosen bygger på iakttagelser från skogsfolk och jägare som vi talat med och som vistas mycket i skogarna runt Uddevalla och en bit upp i Dalsland.

Sommaren 2018 var det väldigt torrt i hela landet. Skördarna av bär som lingon och blåbär blev dåliga, både i Norrland eller Värmland, där de stora bärföretagen anlitar tusentals plockare varje år.

Rapporter därifrån säger att riset växer igen, men att det kommer att ta några år för blåbären att hämta sig helt.

För den som här i Trestadsområdet gärna själv vill hämta bären till blåbärspajen eller -muffinsen, gäller tålamod.

– Här hemma på Bredfjället är det riktigt dåligt med blåbär. Troligen frös riset sönder i våras när vi fick några köldnätter, tippar jägaren Sten Olsson i Ljungskile.

ANNONS

Skralt i Ljungskile-trakten

Sten Olsson vistas mycket i skogen och har då också kunnat notera, att det är dåligt också med både lingon och svamp i skogen, i markerna runt Ljungskile.

– De bär som finns hittar man där det varit skuggigt och fuktigt.

Roger Haglund i Frändefors är också skogsmänniska med jaktintresse. Han menar att de bär som finns i skogen kring Frändefors är väldigt ojämnt fördelade.

– Frosten har skadat riset. Jag plockade själv 11 liter blåbär. Men att få ihop det krävde flera timmas letande under tre olika promenader. Hjortronen har också tagit skada här omkring, säger han

Lingonen då?

Med lingonen ser det lite bättre ut. De verkar ha klarat sig lite bättre än blåbären från frosten. Men de verkar bli färdiga lite senare i år, säger Haglund.

Hans uppfattning om blåbärsskogen delas i stort sett av en annan jägare i Frändefors som heter Per Abrahamsson.

Laneskogen frodas

Men jägaren Leif Berntsson i Lane Ryr berättar, att det just där han brukar vistas, finns hyfsat med både lingon och blåbär Laneskogen.

– Inget rekordår. Men det är nog såpass mycket bär att det räcker till de flesta som är intresserade. Det är dock uppenbart, att tillgången är väldig ojämnt fördelad, med stora lokala variationer. Jag var i Bullaren ganska nyligen och skulle plocka bär. Där jag var fanns det gott om svamp, men inga bär att tala om - inte varken blåbär och lingon.

ANNONS

– För några år sedan frös blasten bort.

Erling Christensson på Hushållningssällskapet i Vänersborg bor själv i Lysekilstrakten och berättar att det är dåligt med blåbär i skogen där omkring.

– Jag är själv ute i markerna och har kunna konstatera att riset på sina håll troligen frusit i våras och att man hör från många håll att det här blåbärsåret i Bohuslän, Dalsland. Säkert kan det finnas fläckar med bär, men totalt sett är det dåligt.

För några år sedan gjorde statens lantbruksuniversitet, SLU, en blåbärsprognos varje säsong.

– Men indragna anslag gjorde att vi fick lägga ner den, berättar Ola Langvall vid SLU.

– Jag har själv inventerat skogarna i Växjötrakten och runt Mora och kunnat komma fram till att det är dåligt med blåbären den här säsongen. Våren var kall och blöt, en del ris kan ha frusit sönder. Det kan ha varit faktorer som påverkat bärtillgången.

Tips om du trots allt hittar blåbär:

Till sex bitar Tillagningstid: 25 min

450 g blåbär

½ dl strösocker

1 msk potatismjöl

Smuldeg:

¾ dl strösocker

1½ dl havregryn

1 dl vetemjöl

125 gram smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°.

Lägg blåbären i en ugnssäker form. Strö över socker och potatismjöl.

Blanda socker, havregryn och mjöl i en bunke.

Finfördela smöret i blandningen till en smulig deg.

Fördela smuldegen över bären.

ANNONS