Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tureborg får en egen plats att mötas på

Det packas upp och möbleras för fullt på Tureborgs nya mötesplats som öppnade i går. Men vad som ska rymmas där är inte klart ännu. – Det är de som bor här som ska forma verksamheten, jag hjälper dem att förverkliga idéerna, säger Anya Wrigman, områdesutvecklare på plats.

Än så länge gapar många av salarna och grupprummen tomma. Men snart ska alla lampor vara uppe, alla möbler vara på plats och människor ska kunna komma och gå lite som de önskar. Tureborg har fått en ny mötesplats.

– Den officiella invigningen kommer att bli den 26 januari klockan 17.30. Då ska här klippas band, spelas musik och hållas tal, säger Anya Wrigman som just nu är i full färd med att planera och förbereda.

Hon kommer att arbeta heltid på mötesplatsen och till sin hjälp har hon medarbetaren Åse Hermansson.

– Vi bär möbler, packar upp kaffekoppar och inventerar vad som finns och vad som saknas, säger hon.

Byggnaden, en flyttbar villamodul, har tidigare stått på en helt annan plats och fungerat som förskola. Nu kommer den att rymma det som Tureborgarna själva vill ha.

– En verksamhet som vi hunnit spika är den för unga mammor, säger Anya Wrigman. Den drar i gång den 2 februari och håller öppet på torsdagar mellan 13.30 och 15.30.

Mycket mer än så är ännu inte bestämt.

– Nu vill vi ha in så många förslag som möjligt. Det kan vara allt från en studiecirkel för pensionärer någon förmiddag till eftermiddagar då arbetssökande kan ses eller kvällar när högstadieelever vill hitta på något här, säger hon.

Tidigare har det inte funnits någon plats för de boende i området att mötas på, menar Anya Wrigman. Det har inte heller funnits lokaler för föreningar att hålla till i.

– Detta är ett område med ungefär 1 400 invånare. Mer än 50 procent är under 30 år. Det finns en hög arbetslöshet, höga ohälsosiffror och lågt valdeltagande. Jag hoppas så klart att vår verksamhet kan göra en skillnad på dessa områden och att känslan av delaktighet ökar.

Att hålla i aktiviteter eller låna pysselrum kommer för det mesta att vara gratis och på utsidan kommer det dessutom att bli en basketplan och en näridrottsplats.

– Vi kommer att anlägga en konstgräsplan liknande den man har i Dalaberg och med belysning och allt.

Bild: Lasse Edwartz
Bild: Lasse Edwartz