Två avlidna efter krock mellan tåg och lastbil

De två personer som färdades i lastbilen som krockade med ett tåg utanför Uddevalla på onsdagseftermiddagen har avlidit. Det bekräftar polisen, som även meddelar att anhöriga är underrättade. Polisen berättar även att lastbilen ägs av en trafikskola och att olyckan kan ha skett under en övningskörning.

ANNONS

Strax före klockan 17 på onsdagen larmades ett stort räddningspådrag med räddningstjänst, polis och ambulans till olycksplatsen nära Salekärr, utanför Uddevalla.

– Lastbilen ligger på sidan. Det var två personer i lastbilen, berättade Ola Nilsson, teamledare på SOS Alarm, kort efter olyckan.

De båda personerna i lastbilen uppgavs till en början ha skadats allvarligt och kördes till sjukhus med ambulans. På torsdagen stod det klart att båda miste sina liv.

Båda männen var i 35-årsåldern och deras anhöriga är underrättade om deras bortgång.

Kan ha varit en övningskörning

Vid lunchtid på torsdagen meddelade polisen att det kan röra sig om en arbetsplatsolycka. Lastbilen tillhör en trafikskola och polisen utesluter därför heller inte att det rörde sig om en övningskörning.

ANNONS

Det finns på torsdagen ingen som misstänks för brott.

– Vi jobbar för fullt med att försöka förstå vad det är som att hänt men i nuläget är ingen misstänkt för något brott, säger förundersökningsledare Linda Frid, vid Trafikenheten i Vänersborg.

Polisen har tagit lastbilen i beslag för teknisk undersökning, och även inlett en förundersökning om vårdslöshet i trafik samt vållande till annans död.

Ambulanshelikopter larmades till platsen

På olycksplatsen under onsdagen syntes att lastbilen var helt demolerad, och att den även hade släpats med tåget längs spåret en längre bit.

– Den har fått en rejäl smäll, konstaterade Jonas Gustafsson, inre befäl på räddningstjänsten.

Räddningstjänst var på plats med fem fordon och fyra ambulanser larmades ut. Dessutom larmades även ambulanshelikopter till platsen.

– Olyckan är ganska statisk när vi är framme, det mesta har redan skett. Vi har bidragit med lite sjukvård akut och tagit hand om personer, berättade Jonas Gustafsson.

Hörde en stor smäll

Vittnet Håkan Fredriksson bor strax intill där olyckan ägde rum. Han berättar att han var ute och gick i skogen då han plötsligt hörde ett tåg tuta.

– Jag hörde ett kort tut från tåget, vilket händer ibland för rådjur och liknande, men så hörde jag bara en stor smäll och något som släpade mot järnvägsspåren. Jag tänkte direkt att det här kan inte ha gått bra, säger han.

ANNONS

Räddningstjänsten var snabbt på plats och Håkan Fredriksson såg när ambulanshelikoptern landade strax utanför husknuten.

Passagerare evakuerades

Vid 18-tiden började passagerarna evakueras från tåget. De fick då med assistans från räddningstjänstpersonal gå cirka 100 meter på rälsen i det kraftiga snöfallet, från tåget tillbaka till järnvägskorsningen.

Ett hundratal meter ytterligare därifrån, vid avfarten in mot Salekärr från gamla 44:an, blev de sedan upphämtade av en väntade ersättningsbuss.

Ingen av tågpassagerarna skadades fysiskt eller behövde uppsöka vård.

Tågtrafiken inställd på obestämd tid

Kollisionen har även medfört stopp i tågtrafiken mellan Uddevalla och Herrljunga, på obestämd tid. I samband med olyckan revs en kontaktledning ner som måste lagas. Dessutom skadades loket, och lastbilens bränsletank spräcktes så att bränsle läckte ut.

– I det här fallet spårade loket ur i smällen. Då är det skadat och man måste bärga det. Ibland räcker det med att extralok kommer in och drar iväg med det stannade tåget, men det räcker inte i det här fallet, säger Christina Psarris på SJ pressjour.

Ersättningsbussar har satts in. Tågresor mellan Uddevalla och Stenungsund är också påverkade, och det finns på torsdagen ingen fast prognos för när trafiken återigen kan återupptas. Men arbetet kan ta flera dagar upp till någon vecka.

Västtrafik uppmanar på torsdagsmorgonen resenärer att följa utvecklingen via företagets reseplanerare.

ANNONS
ANNONS