Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klart. Västtrafik presenterar hela den nya tidtabellen för i höst.

Två direktturer återinförs

Västtrafik återinför i oktober ytterligare två direktturer med buss Uddevalla - Göteborg. Det räcker inte, säger kommunalrådet Ewy Gahnström (V).

Hon kräver att samtliga turer som drogs in i våras ska återställas. Då fanns totalt 14 direktturer.

– Västtrafik har dragit in turer vilket har gjort att vi har fått försämrade förbindelser till Göteborg och det är helt oacceptabelt. En enig kommunstyrelse i Uddevalla har sagt att vi förväntar oss att Västtrafik återställer antalet turer till det utbud som var tidigare, säger Ewy Gahnström.

Att det rör sig om två direktturer med start i oktober har helt nyligen framförts muntligen till kommunens tjänstemän.

Bohusläningen har varit i kontakt med Michael Stjernberg som är Express Fyrbodal-ansvarig på Västtrafik, för närmare information.

Han vill inte gå in på några detaljer utan hänvisar till ett pressmeddelande nästa vecka. Han säger dock:

– Med tanke på reaktionerna i våras och som fortfarande finns har vi gjort vissa åtgärder, först i juni och nu i höst kommer vi att göra ytterligare åtgärder för att få en trafik som stämmer med kommunernas synpunkter och inte minst kundernas.

Det var när det blev känt att Västtrafik planerade att minska antalet direktturer med buss mellan Uddevalla och Göteborg från 14 dagliga turer till två, som pendlare, andra bussresenärer och Uddevalla kommun protesterade högljutt.

Tanken var att lotsa över resenärerna till tågtrafiken, trots att den är kraftigt kritiserad för förseningar och inställda avgångar.

Protesterna ledde till att Västtrafik skapade en ny linje, 810, vilket gav ytterligare ett antal turer i senaste tidtabellen som kom den 19 juni. I dag finns det fem direktturer med buss på sträckan.

Man sade också att en utvärdering av den nya tidtabellen skulle göras när sommaren var slut, efter den 20 augusti. Och det är det som nu har skett.

I en radiointervju i P4 Väst på onsdagen kommenterade Michael Stjernberg det tidigare beslutet att göra Torp till en knutpunkt för resenärer till och från Uddevalla.

– Vi gjorde en felbedömning när vi sa att man skulle resa via Torp från Uddevalla utan det som är och fortfarande gäller är att man ska kunna ha både buss- och tågturer mellan Uddevalla och Göteborg, sade han bland annat.

Men han sade också att det inte blir samma antal turer som förut eftersom det antalet byggde på att vissa bussturer delvis hade gått kvar trots att nya tåg satts in.

Huruvida det finns planer på att återinföra fler direktturer under hösten har inte gått att få besked om.

I radiointervjun på onsdagen kommenterade Michael Stjernberg planerna för hösten på följande sätt:

– Vi tar först ett steg med ytterligare några kompletteringar i oktober och sedan från i december ska det finnas 28 resmöjligheter med tåg eller buss.

I dag finns det sådana 26 resmöjligheter.