Två män åtalas för misshandel av busschaufför

Två män från Uddevalla står åtalade för våld mot tjänsteman efter att en busschaufför blev misshandlad vid Kampenhof förra året. Det hela ska ha börjat med en dispyt där en av de misstänkta inte velat betala för resan.

ANNONS
|

Det var i mars förra året som polis larmades till Kampenhof i Uddevalla efter att en busschaufför ska ha blivit överfallen. När patrullen anlände till platsen var den aktuella chauffören omtumlad och polisen fick uppgifter om att han fått motta flera slag och sparkar av två män.

Enligt chauffören ska en dispyt ha uppstått när en av de misstänkta inte var villig att betala för sig. Mannen, som är i 20-årsåldern, ska ha vägrat att lämna bussen och chauffören ska då ha ringt till bussbolagets kontor och förklarat situationen. Han fick då ordern att stå kvar med bussen och invänta polis, som skulle kontaktas från kontoret.

ANNONS

Händelsen delvis fångad på film

Enligt bilderna från övervakningskameran går då den andra misstänkta mannen, som är i 30-årsåldern, fram och blir aggressiv mot chauffören. En tredje, oidentifierad kille, går emellan, lugnar situationen och får med sig de misstänkta ut ifrån bussen.

Men den aggressiva mannen blir kvar utanför dörren och försöker förmå chauffören att ta sig ut. När busschauffören ställer sig i dörröppningen kastas en halvfull pet-flaska mot honom och situationen eskalerar snabbt.

Händelseförloppet fångas delvis av bussens övervakningskameror. Det går att tyda att chauffören utför en slags puttande spark ut från dörren mot de misstänkta. Sedan fortsätter bråket utanför bussen. De misstänkta fångas på film när de utdelar flera slag mot chauffören.

Hävdar självförsvar

I förhör går historierna isär om hur situationen eskalerade. Chauffören menar att han försökte stoppa de misstänkta från att komma in i bussen med sin fot och att han i det läget ska ha blivit utdragen ur bussen och misshandlad. Även ett vittne av händelsen menar att de misstänkta ska ha slagit det första slaget.

De misstänkta hävdar i sin tur att de har agerat i självförsvar efter att chauffören först ska ha sparkat mot en av männen, för att sedan följa upp med flera slag.

De misstänkta kunde identifierades av polisen i närheten av bussen strax efter händelsen och bägge greps på plats. Männen har hela tiden nekat till brott men åtalas nu vid Uddevalla tingsrätt.

ANNONS

Den ena mannen åtalas även för en misshandel som ska ha inträffat på en fest i Uddevalla. Även i det fallet nekar han brott.

ANNONS