Två får fängelse efter flera inbrott i sommar

Under sommaren skedde flera inbrott i bland annat kommuhuset, på Östraboskolan och butiker i centrum. Två män döms nu till fängelse för stöld och häleri. Men polisens miss gör att en frias från innehav av nära tre hekto amfetamin.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Under sommarmånaderna inträffade en rad inbrott i olika kommunala lokaler och företag i de centrala delarna av Uddevalla, samt i kommunhuset utanför stan. Tillvägagångssätten var liknande, där gärningsmännen slagit sönder rutor, tagit sig in och stulit främst elektronik.

LÄS MER:Två åtalas efter sommarens inbrottsräder i Uddevalla

Men i augusti tog det slut då två män greps under pågående inbrott i Uddevallahems lokaler på Södergatan. Männen ställdes inför rätta för en rad stölder och stöldförsök, och flera fall av häleri. Många av brotten har de förnekat och hävdat att de inte varit på plats. Men genom bland annat vittnesuppgifter och DNA-spår som polisen funnit på brottsplatserna fann domstolen det bevisat att männen var de skyldiga.

ANNONS

Den ene mannen, som är i 30-årsåldern och som döms för flest brott, döms till åtta månaders fängelse. Han ska också betala drygt 7 000 kronor i skadestånd till polisen för att ha förstört sparkat sönder en ruta i polisbilen i samband med att han greps för inbrott.

Frias från narkotikabrott

Den andre mannen, som är i 40-årsåldern, döms till fängelse i sex månader. Förutom stölder och häleri stod mannen också åtalad för narkotikabrott, då polis hittat drygt 280 gram amfetamin i mannens hem i en påse med mannens fingeravtryck. Trots det frias mannen från narkotikabrottet, eftersom narkotikan inte hittades vid den första husrannsakan som gjordes i mannens hem i samband med att han greps. Utan först vid en andra husrannsakan en dryg vecka senare.

Anmärkningsvärt, anser domstolen, eftersom narkotikan låg helt synlig på en stol. Och eftersom mannen då satt häktad går det inte att utesluta att narkotikan kommit till bostaden utan mannens inblandning.

ANNONS