Ljungskileskolan är en av de skolor i Uddevalla som under måndagen införde distansutbildning för elever i årskurserna 4–6.
Ljungskileskolan är en av de skolor i Uddevalla som under måndagen införde distansutbildning för elever i årskurserna 4–6. Bild: Edvin Bergström

Två mellanstadieskolor inför distansundervisning

Ljungskileskolans och Forshällaskolan inför distansundervisning för sina mellanstadieelever. Detta dels som förebyggande åtgärder mot smittspridning, men också på grund av en försvårad bemanningssituation.

ANNONS
|

Från och med tisdag blir det distansundervisning för eleverna i årskurserna 4–6 på både Ljungskileskolan och Forshällaskolan. Detta gäller enligt beslutet från barn- och utbildningsnämnden till och med 23 november. Samtidigt stänger också de båda skolornas fritids under samma period. Detsamma gäller även Bokenäs fritids.

Däremot öppnar grundsärskolans fritids igen från och med onsdag, efter att tillfälligt ha hållit stängt.

Beslutet handlar dels om förebyggande åtgärder mot ökad smittspridning, men också om en ansträngd bemanningssituation eftersom flera i personalen väntar på provsvar och inte kan vara på sin arbetsplats förrän svaren har kommit. Fokus för kvarvarande personal är att ha igång verksamheten för årskurs F–3.

ANNONS

– Så som det accelererade på Forshälla vill vi inte ta några risker på Ljungskile. Vi har ännu inte den smittspridningen på Ljungskile och Bokenäs som vi har på Forshälla, säger Peter Madsen, grundskolechef i Uddevalla kommun.

Eleverna friskare än i våras

Forshällaskolan stängde mellanstadiet redan i torsdags förra veckan då flera i personalen blivit sjuka, och eleverna fick då hemuppgifter. Beslutet om stängning gällde fram till tisdag, och det nya beslutet innebär alltså att stängningen förlängs.

LÄS MER:Flera av personalen sjuka –Forshällaskolan stänger

Situationen nu under hösten skiljer sig från hur det var i våras, för även då var många lärare sjuka.

– I våras var situationen lite annorlunda för då var också eleverna sjuka vilket gjorde att vi klarade oss med mindre personal. Men eleverna är väldigt friska nu jämfört med i våras, säger Peter Madsen.

Beslutet om den tillfälliga stängningen och distansundervisningen har fattats av barn- och utbildningsnämndens ordförande, Roger Ekeroos (M) i samråd med regionens smittskyddsläkare.

”Vi är proaktiva”

– Vi är proaktiva helt enkelt, vi vill inte vänta till det blir katastrof och försöker hantera situationen bäst vi kan. På Forshällaskolan är ett 20-tal personal och elever konstaterade med covid-19. På de övriga skolorna har vi inte den mängden, säger han.

Så länge smittspridningen i samhället fortsätter går det inte utesluta att fler skolor kan komma att börja med distansundervisning. Kommunen och smittskyddsenheten följer utvecklingen noga.

ANNONS

Stängningen är satt fram till den 23 november, vad krävs för att skolorna ska öppna nästa vecka?

– Det beror på hur mycket personal som blivit bättre. På Forshälla såg vi inte det, därför förlängde vi. Det är smittskyddet som får avgöra det, säger Roger Ekeroos.

ANNONS