Tävlingar i träarbete ska få fler att bli byggarbetare

Det sågades, borrades och spikades när ett antal blivande byggnadsarbetare tävlade mot varandra genom att bygga en vägg i vinkel på Torp. Eleverna som går i årskurs två studerar på Östrabogymnasiet i Uddevalla, Gullmarsgymnasiet i Lysekil och Magnus Åberg-gymnasiet i Trollhättan.

ANNONS
|

– Anledningen till varför jag valt den här utbildningen är att det är så omväxlande arbete, säger Jonathan Kalentun.

– Jag trivs betydligt bättre med att arbeta med händer än att sitta i skolbänken hela dagarna, säger Oliver Mcculloch.

De två går båda på Gullmarsgymnasiet och tävlande under lördagen mot ytterligare tre lag. Under lördagen byggde lagen en vägg i vinkel. En jury följde elevernas arbete och resultatet i tävlingen blev följande: Gustav Johansson och Hampus Gunberg från Östraboskolan vann. Tvåa kom Pontus Hesselroth och Simon Häll från Gullmarsgymnasiet. Trea blev Alex Karlsson och Jack Lindkvist från Magnus Åberggymnasiet. Fyra blev Jonathan Kalentun och Oliver Mcculloch från Gullmarsgymnasiet.

ANNONS

Är populärt

– Vi har inte haft den här typen av tävlingar på ett antal år, säger Pernilla Irewährn som är verksamhetschef på Sveriges Byggindustrier på avdelningen Bohus och norra Älvsborg. Men nu har vi bestämt oss för att ordna en tävling för elever som går på bygg- och anläggningsprogrammet. I många andra länder är detta en populär tävlingsform. Nu hoppas jag att det ska bli lika populärt i Sverige. Ett syfte med att ordna den här typen av tävling är att informera andra ungdomar vad det innebär att jobba som byggnadsarbetare. Många tror att det bara handlar om att vara utomhus hela dagarna. Men det handlar också om ett yrke som kan vara mycket roligt.

Upplägget och tävlingsuppgifterna är en del i ett nationellt koncept som har utvecklats av yrkeslärare i samverkan med byggbranschen.

Vill visa upp

Johan Olsson är ansvarig för kompetensförsörjningen av personal på Sveriges Byggindustrier och involverad i arbetet med att ordna tävlingar mellan skolor som ordnar den här typen av utbildningar.

– Syftet med den här utbildningen är att vi vill visa upp våra yrken och höja statusen på den här typen av arbeten, säger han. Dessutom är detta ett sätt att förbättra kvalitén på de gymnasieutbildningar som finns för blivande byggarbetare.

ANNONS

Enligt Johan Olsson måste rekryteringen av personal inom byggbranschen öka. Behovet av ny personal är stort.

– I dag motsvarar de ungdomar som går den här typen av utbildningar ungefär de som går i pension, säger Johan Olsson. Det är för lite och vi måste få fler att söka den här typen av utbildningar.

ANNONS