Uddevalla återgår till det normala efter översvämningen

Det mesta vattnet som täckte centrala Uddevalla har runnit undan. Bastiongatan var under tisdagsförmiddagen stängd, men öppnades senare. Nu återstår att se över skadorna översvämningen orsakat.

ANNONS

Spåren efter den stora översvämningen i Uddevalla centrum under måndagen syns fortfarande under tisdagen. Mycket av vattnet har runnit undan, och läget beskrivs nu som mer normalt.

– Vattnet har sjunkit undan rejält, nu ligger det på normala nivåer igen. Det kommer att sjunka undan på Bastiongatan också, men det tar lite tid så vi håller gatan avstängd idag, beskrev Fredrik Stengavel, gatu- och parkchef, på kommunens hemsida under tisdagsmorgonen.

Läget under tisdagsförmiddagen kan beskrivas som väldigt lugnt, och i princip allt vatten är borta från parkeringen och från bussområdet vid Kampenhof, och verksamheten pågår som vanligt inne på terminalen.

ANNONS

Under måndagen lades alltså stora delar av stadskärnan under vatten när vattennivåerna steg drastiskt efter den senaste tidens stormar.

"Det är jobbigt"

Vid Bastiongatan står företagaren Safin Kareem på tisdagsförmiddagen och försöker rensa ur brunnarna för att få vattnet att rinna ner bättre. Safin driver två olika verksamheter precis intill Bastiongatan, en butik och en biltvätt. Han berättar att det flera gånger om året brukar svämma över på gatan, men att det i år har varit värre än vanligt.

Safin Kareem, företagare på Bastiongatan.
Safin Kareem, företagare på Bastiongatan. Bild: Edvin Bergström

– Jag fick upp vatten upp till motorhuven på lastbilen, den går inte att starta, berättar han.

– Jag hoppas att det inte stiger igen.

Vattnet trängde långt in på området och även in i butiken. Skadorna blev inte så omfattande, men översvämningen har gjort att Safin tvingats hålla stängt från söndagen och fram till att Bohusläningen är på plats på tisdagsförmiddagen.

– Det är jobbigt, vi kan inte göra någonting, säger han.

Städar upp efter översvämningen

Bastiongatan kunde alltså öppnas åter under förmiddagen och just nu pågår efterarbete från kommunens sida.

– Vi får försöka sopa rent alla gator. Det spolas ju alltid upp grus och annat med vattnet, så det håller vi på med nu, säger Fredrik Stengavel.

Enligt SMHI:s prognoser väntas det blåsa upp igen i Bohuslän under torsdagen, något som Stengavel menar att kommunen är beredd på.

ANNONS

– Vi förbereder avstängningsmaterial. Vi har ju ständig jour, och följer vädret hela tiden och vattennivån i havet.

Vad behöver man vara vaksam på som trafikant?

– Man ska respektera skyltarna. Man kör ju sönder sin bil när man kör i det här saltvattnet, det ska man vara medveten om.

Vatten i källaren

Flera fastigheter i staden har fått in vatten i källarutrymmen efter översvämningarna, men läget verkar ändå vara under kontroll.

– Det händer några gånger om året och det här är inte värre än vad det har varit innan. Det är inte så mycket mer vi kan göra än att suga ut vattnet, säger Daniel Thorvaldsen, förvaltare på Severinssons Fastighetsförvaltning.

Även Uddevallahem har haft en vattenfylld källare att ta hand om under det senaste dygnet.

– Vi har återkommande problem på våra fastigheter på Asplundsgatan. Så är det varje gång det är högt vatten. Men vi har inte fått några skador på grund av översvämningen. Framförallt är det vatten i källargångarna och i förråd. Vi jobbar kontinuerligt för att bli av med det här problemet, men det är inget som blivit värre av just den här stormen, säger fastighetsförvaltare Jonas Larsson.

ANNONS

"Varannan dag-väder" väntas framöver

Enligt prognosen väntas skurar som passerar västerut under tisdagen, och i samband med det hårda vindbyar för att under morgondagen lugna ned sig igen.

– Imorgon blir det tillfälligt stabilare väder och det bjuds på en hel del sol. Temperaturmässigt kommer det att ligga på fyra till sju plusgrader. Det är väldigt milt för årstiden, säger Lisa Frost, meteorolog vid SMHI.

Under torsdagen ser det ut att återigen återgå till regn stora delar av dagen, med hårda vindbyar. Men hur helgen kommer att se ut är ännu lite för tidigt att sia om.

– Det är många dagar kvar och det är lite hoppigt i prognosen. Men regn och blåst kan man räkna med iallafall.

LÄS MER:Efter två stormar – nytt oväder väntas i veckan

ANNONS