Christer Fransson är hälso- och sjukvårdschef i Uddevalla kommun.
Christer Fransson är hälso- och sjukvårdschef i Uddevalla kommun. Bild: Edvin Bergström

Uddevalla avvaktar med nya regler för äldrebesök

På tisdagseftermiddagen öppnade Socialstyrelsen upp för att personer med antikroppar mot corona ska kunna besöka särskilda boenden. Men i Uddevalla blir det inga omedelbara förändringar, säger hälso- och sjukvårdschefen Christer Fransson.

ANNONS
|

Det var den 30 mars som regeringen meddelade sitt beslut om ett omedelbart besöksförbud på äldreboenden och särskilda boenden, för att skydda riskgrupperna från covid-19.

Men i de nya riktlinjer som presenterades på tisdagen öppnar Socialstyrelsen alltså för att tillåta undantag från besöksförbudet, om den besökande kan uppvisa ett tillförlitligt test som visar att hen bär på antikroppar mot sjukdomen. Testet får då inte vara äldre än sex månader.

LÄS MER:De med antikroppar kan få besöka äldreboenden

”Inte beredda att göra några förändringar”

Men i Uddevalla kommer de nya riktlinjerna inte att märkas, i alla fall inte ännu.

– Det man kan säga är att vi inte är beredda att göra några förändringar i besluten. Det är inte så enkelt som att bara säga att man kan köra på, säger kommunens hälso- och sjukvårdschef Christer Fransson, och fortsätter:

ANNONS

– Vi har inte heller hunnit läsa de här nya riktlinjerna än. Men vad jag förstår rekommenderar Socialstyrelsen fortfarande besök utomhus, och det har vi nu på alla våra boenden. För att göra förändringar måste vi ta fram andra rutiner som säkerställer rätt test och tidsram för antikroppar.

– Får vi in en person på så att säga falska grunder är det inte bra.

ANNONS