Ulf Stenberg, vd för Uddevalla hamn, är ganska nöjd med hamnens utveckling. Han nämner två nya kranar och mer plats för fartyg.
Ulf Stenberg, vd för Uddevalla hamn, är ganska nöjd med hamnens utveckling. Han nämner två nya kranar och mer plats för fartyg. Bild: Ulf Blomgren

Uddevalla berörs inte om Hamnarbetarförbundet skulle gå i strejk

De anställda i Uddevalla är fackligt organiserade i Transports hamnavdelning. Sympatiåtgärder med Hamnarbetareförbundets kamp i Göteborg för att teckna kollektivavtal med arbetsgivarna är inte aktuella.

ANNONS
|

I vart fall har Patrik Östbjergs, ombudsman vid Transports hamnavdelning, inte hört något i den vägen.

– Möjligen kan en konflikt leda till att det spiller över extra gods på Uddevalla, säger han och inkluderar hamnar som Lysekil, Stenungsund och Wallhamn i det uttalandet.

LÄS MER:Hamnarbetarförbundet nobbar hängavtal

Hamndirektören Ulf Stenberg i Uddevalla, säger att man här inte spekulerar i detta.

– Men skulle enskilda redare välja att komma till oss tackar vi förstås inte nej och vi har just nu resurser att ta emot detta.

Stenberg berättar att Uddevalla hamn just nu har ett antal lediga kajplatser, för fartyg som kommer hit och vill bli här ett tag.

ANNONS

– På måndagsmorgonen hade hamnen besök av fem lastfartyg, som inte fanns här i söndags.

– Det känns därför bra, att verksamheten snurrar på bra här hos oss, säger Ulf Stenberg.

Flera fartyg som legat upplagda i hamnen har lämnat hamnen, vilket skapat plats åt andra.

Därför varslar Hamnarbetarförbundet:

Svenska Hamnarbetareförbundet vill få teckna kollektivavtal med arbetsgivarna, Sveriges Hamnar. Men Sveriges Hamnar anser att alla hamnarbetare i i Sverige ska ha samma villkor.

Det första konfliktvarslet är lagt till den 23 januari med punktstrejker i hamnar i Umeå, Karlshamn, Helsingborg, Halmstad.

ANNONS