Uddevalla energi äger det öppna stadsnätet i kommunen, och ska på sikt byta driftansvarig till den oberoende kommunikationsoperatören Öppna stadsnät från den nuvarande, som blivit ett dotterbolag till konkurrenten Telia. (Arkivfoto)
Uddevalla energi äger det öppna stadsnätet i kommunen, och ska på sikt byta driftansvarig till den oberoende kommunikationsoperatören Öppna stadsnät från den nuvarande, som blivit ett dotterbolag till konkurrenten Telia. (Arkivfoto) Bild: Anders Hofgren

Uddevalla energi byter leverantör av det öppna stadsnätet

Uddevalla energi avslutar avtalet med Zitius som operatör av det öppna stadsnätet. Ny operatör av fibernätet blir Öppna stadsnät.

ANNONS
|

– En av anledningarna är att Telia förvärvade Zitius som därmed blev ett helägt bolag till Telia, förklarar Mikael Svensson Menli, stadsnätschef hos Uddevalla energi som inte vill lägga ansvaret för driften av i sitt eget nät i händerna på en konkurrent.

Sedan slutet av 2012 har Uddevalla energi anslutit bostadsbolag och villaföreningar till ett bredbandsnät med fiberoptik. Namnen på operatörerna har dock skiftat genom åren.

– Vi har haft Zitius i olika ägarkonstellationer sedan 2012, säger Mikael Svensson Menli som menar att övergången för kunderna ska bli mjuk tills Öppna stadsnät helt tagit över 1 januari 2022.

– Ska man få flera tusen kunder att byta operatör på en dag kan det bli fel, säger Mikael Svensson Menli och därför kommer den nya operatören att fasas in bit för bit från och med 2020.

ANNONS

Kunderna kommer inte att påverkas av operatörsbytet, menar stadsnätschefen som påpekar att nätoperatören är det bolag som sköter driften av stadsnätet och ger förutsättningarna för de olika tjänsteleverantörer som Com Hem, Viasat och Telia som i sin tur skaffar abonnenter inom tv, bredband och telefoni.

Med den liknelse med en flygplats som Öppna stadsnät gör om sin roll är kommunikationsoperatören flygledaren som ser till att tjänsteleverantören flygbolaget kan hämta och lämna passagerare till olika destinationer.

Fibernätet i kommunen syftar till att vara konkurrensneutralt och det har också ett samband med valet av kommunikationsoperatör.

– Anledningen till bytet är att ge konsumenterna ett ännu bättre erbjudande. Med Öppna stadsnät som en oberoende operatör kan konsumenterna teckna sig för större valfrihet, inte bara bredband, tv och telefoni utan även andra tjänster som larm, säger Mikael Svensson Menli.

ANNONS