Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Earth hour uppmärksammas på flera sätt i Uddevalla. Det kommunala energibolaget väljer att tända ljus i Afrika.  Bild: Lasse Edwartz
Earth hour uppmärksammas på flera sätt i Uddevalla. Det kommunala energibolaget väljer att tända ljus i Afrika. Bild: Lasse Edwartz

Uddevalla energi tänder ljus när andra släcker dem

På lördag mellan halv nio och halv tio på kvällen släcks ljuset i miljoner hem världen över. Årets Earth hour är här och Uddevalla energi engagerar sig – genom att tända fler ljus.

Earth hour startades 2007. Sedan dess har intresset ökat och förra året deltog 188 länder och territorier, enligt Världsnaturfonden. Att släcka lamporna har blivit en signal till politiker att ta krafttag för klimatet.

I Uddevalla har det kommunala energibolaget sedan flera år engagerat sig under Earth hour. Men inte genom att släcka ner sina egna lampor. Ungefär en miljard människor lever utan elektricitet och genom branschprojekt donerar Uddevalla energi solenergilampor till Afrika.

Cecilia Selander är kommunikationsansvarig på Uddevalla energi..
Cecilia Selander är kommunikationsansvarig på Uddevalla energi..

– Som energibolag är det vår uppgift att lysa upp. Vi skänker solenergilampor som distribueras i hushåll och skolor. Eleverna kan låna med sig lamporna hem och få den här sortens ljus i hemmet. Annars är de beroende av kol, fotogen och öppna eldar, säger Cecilia Selander, kommunikationsansvarig på Uddevalla energi.

"Generellt märker vi inte av det"

Samtidigt som energibolaget tänder ljus i Afrika släcker ett antal hushåll i Uddevalla ner sina lampor under en timme på lördagen. Hur mycket syns det i energiförbrukningen egentligen? Inte särskilt mycket, säger Cecilia Selander.

– Tittar man generellt märker vi inte av det. Det blir större skillnader av temperaturer. Om man släcker en lampa stängs ju inte värmepumpen och tv:n av. Men om vi skulle djupdyka i det timmarna före och timmen det görs hade vi kanske märkt av det litegrann, säger hon.

Uddevalla kommun har under veckan uppmärksammat Earth hour på olika sätt. På torsdagen och fredagen serverades klimatsmart mat på kommunens skolor och i veckan har stearinljus delats ut i centrum.

Samlas för släckning

På lördagen finns också möjlighet att, tillsammans med Omställning Uddevalla och Uddevalla Naturskyddsförening, ta sig upp till Skansberget för att se staden släckas ner. Samling sker en halvtimme innan ljusen ska släckas.