Uddevalla får egen tatueringsmässa

Över 40 tatuerare, tävlingar och livemusik – ja, nu kan arrangörerna Robin Nilsson, Kent Vikmo och Pedro Leon äntligen avslöja att Uddevalla får sin allra första tatueringsmässa.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Idén till en tatueringsmässa fick arrangörerna redan för över ett år sedan. Planen var att den skulle hållas i maj 2020, men på grund av pandemin blev det inte så.

Nu kan dock Uddevallaarrangörerna Robin Nilsson, Kent Vikmo och Pedro Leon göra idén till verklighet. Första helgen i oktober smäller det – då Uddevallas första tatueringsmässa Westcoast Tattoo Fest har premiär.

– Det känns fantastiskt kul! Så fort vi skapade evenemanget på Facebook har vi fått väldigt mycket fin respons, säger Robin Nilsson.

Robin Nilsson och Kent Vikmo har tidigare arrangerat tillsammans, bland annat det temporära spökhuset inne i Gallionen. Pedro Leon jobbar till vardags som tatuerare i Uddevalla och har sedan 2018 smyckat Robin Nilssons armar med tatueringar. Han har själv varit på otaliga tatueringsmässor och menar att det nu ligger helt rätt i tiden.

ANNONS

– Det har knappt varit några mässor på grund av pandemin, så det är många som har längtat efter detta nu, säger han.

På mässan kan besökare välja att köpa endagarspass eller biljetter för hela helgen.
På mässan kan besökare välja att köpa endagarspass eller biljetter för hela helgen.

Tatuerare från hela Sverige

Mässan kommer att hållas 1-2 oktober inne i Grottan på Hotell Carlia. Förutom tatuerare från hela Sverige kommer det finnas en barbershop och pop up-butiker på plats. Dessutom kommer det arrangeras tatueringstävlingar och bjudas på livemusik.

– Sedan avslutar vi båda dagarna med efterfest på Mortens med ännu mer livemusik, säger Kent Vikmo.

Hittills har närmare 30 tatuerare anmält sig till mässan och arrangörerna räknar med att kunna välkomna drygt 40 tatuerare från hela Sverige.

– Just nu är det tre från Uddevalla, inklusive mig själv då, säger Pedro Leon.

– Vi har till och med någon som åker fem timmar enkel väg för att medverka och det känns riktigt kul, tillägger Robin Nilsson.

Hur kom det sig att ni ville arrangera just en tatueringsmässa?

– Dels för att vi kände att vi faktiskt hade kunnat ro hem det, men också för att det känns rätt i tiden. Vi vill inte heller att man ska behöva åka så långt för att kunna delta på en tatueringsmässa, visst har vi en jättebra i Trollhättan men den är ju på våren så detta känns som ett bra komplement. Vi tror även många uppskattar att det händer något i stan, säger Robin Nilsson.

ANNONS
Kent Vikmo, Pedro Leon och Robin Nilsson ser fram emot mässan som öppnar dörrarna 1 oktober.
Kent Vikmo, Pedro Leon och Robin Nilsson ser fram emot mässan som öppnar dörrarna 1 oktober.

En växande bransch: ”Inte bara gubbar med skägg”

Enligt Pedro Leon växer också tatueringsbranschen i en rasande fart.

– För tio år sedan var det inte lika högt tryck som nu, dessutom är det fler yngre som tatuerar sig och inte ”bara” gubbar med skägg. Det var mer hemligt förr i tiden, menar han och fortsätter:

– Dessutom fanns det inte alls så många kvinnliga tatuerare som det gör idag. Det är verkligen kul att branschen har utvecklats.

Just nu finns det enligt Krisinformation.se inga specifika coronarestriktioner kring antal besökare på mässor och marknader, mer än de allmänna råden och rekommendationerna - som att hålla avstånd och stanna hemma om man är sjuk. Men arrangörerna är beredda på att det kan vända snabbt.

– Allt kan ju hända, men just nu begränsar vi oss till hur många som får vara i lokalen på Carlia där mässan ska hållas. Utöver det utgår vi från svensk lagstiftning gällande regler kring tatueringsbranschen och vi har även haft kontakt med miljö och hälsa, så just nu känns allt under kontroll på den fronten, säger Robin Nilsson.

Stort intresse bland Uddevallaborna

Enligt arrangörerna har biljettrycket redan varit stort och totalt hoppas de att det kommer mellan 1 000 - 1 500 besökare under hela helgen.

ANNONS

– Framför allt hoppas vi att alla som kommer hit kommer ha kul! Det är många som vill komma ut och det känns kul att bidra med något som händer i centrum, säger Robin Nilsson.

Enligt Pedro Leon är det också en viktig tillställning för tatuerare.

– Det är en chans att få visa upp sig, men också att få lära känna nya människor inom branschen och inspireras av varandra. Det kommer bli grymt!

Westcoast Tattoo Fest

Vad: Tatueringsmässa

Var: Grottan, Hotel Carlia, Uddevalla.

När: 1-2 oktober

Biljetter: Går att förköpa eller köpas direkt på plats.

ANNONS