Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Uddevalla gymnasieskola tidig med lärlingsutbildning

Som lärlingsanställd får gymnasieeleven lön samtidigt som den går i skolan. Uddevalla gymnasieskola är en av de första i landet med utbildningen.

"Tjena!" Han hälsar glatt på en av kollegorna i verkstan på väg till sin plats. Längst bort i hörnet står den vitlackade bilen som Casper Svensson jobbar med nu. En del av karossen ska bytas efter en krock.

 

Han går som lärling för att bli bilplåtslagare. Men till skillnad från kollegorna i verkstan på Toveks bil är Casper Svensson lärlingsanställd - lönen är mindre men så går han i skolan fortfarande också. 

– Jag har alltid tyckt om bilar sen jag var liten så det är roligt att jobba med det nu. Det är gött folk och jag tycker om att jobba här. 

Casper Svensson går i trean på GLU, gymnasielärlingsutbildningen. Han pluggar fordon och transportprogrammet och har varit i verkstan sen i höstas. Då var han också lärling men utan pengar på kontot varje månad.

– Vi tyckte det var en lämplig form med lärlingsanställning för att få honom mer motiverad. Och vi behövde en på karossen så det var en bra grej tycker jag. Vi märker att han är ännu mer motiverad nu och lär sig mer, säger Thomas Niklasson som är servicechef på Toveks bil. 
Och Casper märker också skillnad. 

– Jag har mer ansvar och det är högre krav på kvalitén. Det kan vara svårt men då har jag handboken att gå efter och så frågar jag de andra. Att jag får lön som vilken som helst känns såklart bra. Det är en sporre att lära mig mer.

Uddevalla är en av de första kommunerna i landet med en anställning för lärlingar på gymnasiet. Tre dagar i veckan är lärlingen på jobbet. Två dagar är det plugg i skolan. Kursplaner måste följas precis som vanligt och eleverna måste få till sig teorin också. 

– Vi ser det här som ett privilegium. Det är upp till företagen om de vill göra så här. Än så länge är det ytterligare en elev som fått lärlingsanställning. Hon går som lärling på kommunen och jobbar med administration, berättar Per Dalman som är lärare på Uddevalla gymnasieskola. 

Musiken dunkar i högtalarna i verkstan. Den överröstas ibland av det trummande ljudet när bultar i däck lossas på. 

Är det inte så att ni ser det som billig arbetskraft? 
– Nej, då hade jag anställt någon med mer erfarenhet och inte haft plats för Casper som lärling. Han hade behövt mer handledning. I dag jobbar han mer självständig och har en egen plats att jobba på, svarar servicechefen Thomas Niklasson. 

Han har redan lovat Casper Svensson jobb till sommaren. Då är det sommarvikariat som gäller.

– Jag har vetat det ett tag, det är jättekul!

Hur länge blir du kvar sen då?
– Något år till kanske.