Christer Fransson är hälso- och sjukvårdschef i Uddevalla kommun.
Christer Fransson är hälso- och sjukvårdschef i Uddevalla kommun. Bild: Edvin Bergström

Uddevalla inför nytt undantag från besöksförbudet

Från och med på måndag får personer som kan visa att de har antikroppar mot covid-19 träffa sina anhöriga som bor på äldreboenden och särskilda boenden i Uddevalla, utan visir och barriärer. Men samtidigt stänger ett boende helt för besök, efter bekräftad smitta hos en i personalen.

ANNONS
|

Det var i tisdags som ändrade riktlinjer från Socialstyrelsen öppnade för ett nytt undantag från det allmänna besöksförbud på äldreboenden och särskilda boenden som gällt i hela landets sedan i månadsskiftet mars-april – som innebar att personer som kan påvisa antikroppar mot coronasmittan kan få släppas in.

Då sade Uddevallas hälso- och sjukvårdschef Christer Fransson att man skulle avvakta med att förändra reglerna för besök, som sedan i juni ändå tillåtits under särskilda former utomhus, med skyddsutrustning och barriärer.

LÄS MER: Uddevalla avvaktar med nya regler för äldrebesök

”Kompromiss”

Men nu har kommunen funderat, och beslutat om en ”kompromiss” för det nya undantaget, säger Christer Fransson till Bohusläningen.

ANNONS

– Det är två saker som är luriga, och det ena är att det finns så många olika test. Det är inte lätt att veta vilket test som är bäst, och många har dålig exakthet. Socialstyrelsen hänvisar även till Folkhälsomyndigheten som säger att även de bästa antikroppstesterna enbart har en träffsäkerhet på 90 procent. Vilket innebär att även personer som tror att de har antikroppar kan vara utan, säger Fransson.

Den risken till trots har kommunen nu alltså beslutat att från och med måndag tillåta anhöriga att göra besök på boenden, utan plexiglasbarriärer och ansiktsvisir – men enbart utomhus.

– Vi vill inte ha in smittan på äldreboenden, och då gjorde vi den kompromissen. Vi kan inte göra någon skillnad på olika test, säger Fransson, som också betonar att ett antikroppstest inte är detsamma som att ha testats negativt för covid-19.

– Det är viktigt att folk förstår det.

Men om man har antikroppar kan man med andra ord från och med måndag komma att få krama en nära anhörig för första gången på flera månader.

– Man kan gå ut, hålla handen, kramas, ta promenader och så vidare. Men vi uppmanar fortsatt till social distansering och att man helst inte trängs på caféer eller liknande, säger Christer Fransson.

ANNONS

Omfattande smittspårning på äldreboende

På ett boende i Uddevalla kommer dock inte det nya undantaget kunna tillämpas. På Skogslyckans äldreboende pågår enligt uppgifter till Bohusläningen sedan i tisdags en omfattande smittspårning, efter att en anställd testats positivt för corona.

Uppgifter som Christer Fransson bekräftar.

– Personen är givetvis hemma och mår förhållandevis bra, men om vi har en positiv, antingen brukare eller personal, måste vi smittspåra där de kan tänkas ha smittat ner. Personen har jobbat på flera avdelningar och vi har testat en bra bit över 100 personer men hittills inte fått ett enda ytterligare positivt svar, säger Fransson, och fortsätter:

– Vi jobbar enligt de rekommendationer för smittspårning som finns, nu är ju riktlinjerna att vi ska ägna oss åt det igen. Det som gör att det tar tid är att även om vi får ett första negativt testsvar måste det göras om efter tre dagar igen.

Enligt Christer Fransson finns det just nu inga bekräftade fall av covid-19 hos några patienter eller brukare på kommunens boenden.

– Vi har inga patienter smittade på äldreboenden sedan i maj, och inte sedan tre veckor i hemtjänsten, och det vill vi hålla. Därför är vi på tå nu.

Villkoren för det nya undantaget från besöksförbudet

• Testresultat i mobil eller på papper ska uppvisas för personal.

• ID-handling ska visas.

• Testet måste gälla antikroppar och ska vara positivt, test att man inte har Covid-19 är inte godkänt.

• Testresultatet får inte vara äldre än 6 månader.

Källa: Uddevalla kommun

ANNONS