Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Uddevalla kan bli hamn för Kustbevakningen

Kustbevakningens största fartyg behöver en ny hamn. Framöver kan KBV001 komma att utgå från Uddevalla.

Kustbevakningen i Göteborg är i behov av en ny hamn för sitt flaggskepp KBV 001. Fartyget ställer särskilda krav på både kajplatsens storlek och hamnens djup, krav som Uddevalla hamn uppfyller.

- Det är jättesvårt att hitta en kajplats i Göteborgsområdet som är tillräckligt stor och tillräckligt djupt. Men nu har vi kommit överens med Uddevalla hamn om en kajplats där hon kan ligga tills vidare, berättar Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på Kustbevakningen i Göteborg.

För närvarande ligger det stora fartyget i Frihamnen i Göteborg. Men det är en plats som Kustbevakningen snart måste lämna.

-  Det är ett rivningskontrakt, de ska bygga bostäder där. Därför söker vi en ny hamn.

Tillfällig lösning

Valdemar Lindekrantz betonar att målsättningen är att utgå från Göteborg, och att Uddevalla i nuläget ses som en tillfällig lösning medan man funderar på olika alternativ. Något man har funderingar på är att bygga en ny kajplats på Tångudden i Göteborgs hamninlopp, där Kustbevakningens kontor i dag ligger. Men den marken ägs av Fortifikationsverket och ett kajbygge måste i så fall ske i samarbete med verket. Att Uddevalla blir en permanent lösning skulle kunna bli ett alternativ också, även om det inte är helt optimalt ur Kustbevakningens synvinkel.

- Problemet med Uddevalla är att hon ligger så långt in, om man jämför med där vi ligger idag kommer det att ta längre tid att komma ut på öppet vatten, säger Valdemar.

KBV001 är ett av tre så kallade kombinationsfartyg i Kustbevakningens flotta, vilket också är den största fartygsklassen. Det är drygt 80 meter långt och har normalt en besättning på 13 personer. Operationsområdet är från norska gränsen i Strömstad till Öresund i Malmö, men normalt opererar hon från Halland och uppåt.

Räddade 5 000 människor

Fartyget är utrustat med två mindre fartyg som kan användas för att exempelvis gå in i mindre hamnar. Det är också utrustat för att ta upp olja, för storskalig brandsläckning och det ska klara av att nödbogsera andra fartyg.

- Sen är det inte så ofta sånt sker, som tur är. Till vardags används fartyget bland annat till fiskeriövervakning och annan miljöövervakning. Vi har räddningsdykare ombord, som kan göra bland annat botten- och skrovundersökningar, säger Valdemar Lindekrantz.

- Lite kuriosa är att hon var nere i medelhavet 2015 för att hjälpa till med flyktingsituationen. Hon var i södra medelhavet mellan Libyen och Italien och besättningen ombord räddade över 5 000 människor på de tre månaderna hon var där nere.

När flyttar hon till Uddevalla?

- Det har vi inte satt något datum för. Vi har möjlighet att vara i frihamnen under hela 2017 och kanske även längre.

På torsdagen var KBV001 dock i Uddevalla på besök för att prova den nya kajplatsen. På Uddevalla hamnterminal ser man positivt på att Kustbevakningen vill förlägga fartyget hos dem.

- Det är ju en bra partner för oss så det har vi inget emot. Nackdelen är att hon tar upp 100 meter kaj. Men vi har så mycket kaj så det kan vi avvara, säger Ulf Stenberg, vd på Uddevalla Hamnterminal.

Fartyget kommer dock troligtvis att vara ute på uppdrag under större delen av sin tid och kanske inte synas så mycket vid kaj.