Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En ny station eller trafikplats för buss och tåg-resenärer ska ligga någonstans här mellan stadsmotorvägen och järnvägen, är tanken som har stöd också från kommunledningen.

Uddevalla kan få en mera central station

Allt tyder på att gamla tågstationen en bit innanför Strömstadsvägen i Uddevalla har spelat ur sin roll. Både Västtrafik AB och kommunledningen i Uddevalla vill se en ny station placerad där de största resandeströmmarna finns.

Allt tyder på att det blir mitt i centrum, nedanför sjukhuset. Västtrafik Fyrbodal har satt en konsult på att utreda den här frågan. Men också kommunens egen utredare Sven Andersson har jobbat med frågan.

– Vi har kommit fram till att en ny station, eller en ny trafikplats för buss och tågresenärer, bör ligga där Västerlånggatan går under stadsmotorvägen nedanför sjukhuset, säger Michael Stjernberg.

Han är affärsområdeschef för Västtrafik AB i Fyrbodal och därmed intresserad av att utveckla och öka trafiken för att får fler passagerare.

– En väldigt stor del av den lokala busstrafiken i staden går mellan de norra stadsdelarna och centrum. Att köra de stadsbussarna bort till dem gamla tågstationen för att koppla dem till regiontrafiken är ingen bra lösning, säger Stjernberg.

Han berättar också att medan antalet resenärer öka i regiontrafiken står passagerarantalet still i stadstrafiken.

– Det sker samtidigt som vi vet att det görs fler och fler lokala transporter. Ska vår trafik växa kräver det att vi ser över den och vi har kommit fram till att flytta trafikcentrum vid gamla stationen in till centrum, berättar Stjernberg.

En sådan förändring välkomnas av kommunstyrelsens ordförande Sture Svennberg (m), som tillägger att kommunen tryckt på Västtrafik för att bygga ett nytt resandecentrum där då tåg och buss möts.