Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bland annat Åklagarmyndigheten och Statistiska centralbyrån har anmält sig själva till Integritetskyddsmyndigheten (IMY). Bild: IMY
Bland annat Åklagarmyndigheten och Statistiska centralbyrån har anmält sig själva till Integritetskyddsmyndigheten (IMY). Bild: IMY

Uddevalla kommun skickar ip-adresser till Google

Myndigheter och kommuner i Sverige lovar att besökare till deras hemsidor ska få vara anonyma, men i själva verket skickas deras personuppgifter till Google.

Besökare på drygt 80 hemsidor från svenska myndigheter får sina personuppgifter skickade till Google, trots att hemsidorna lovar sina besökare anonymitet. Och över 150 offentliga webbplatser skickar vidare IP-adresser utan att informera sina besökare. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Åklagarmyndigheten driver en av hemsidorna som har skickat personuppgifter till Google utan att informera om det och myndigheten har anmält sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), tidigare Datainspektionen.

– Det är bristfälligt av oss, helt enkelt. Jag kan inte säga annat än det, säger Anders Thoursie, it-direktör på Åklagarmyndigheten, till radion.

Google säger till radion att företaget erbjuder kunder möjligheten att anonymisera IP-adresser, och att det sker automatiskt för de som använder den senaste versionen av deras analystjänst.

Enligt P4 Väst har detta pågått under flera år i bland annat Uddevalla och Trollhättan. Det innebär att uppgifterna lämnar EU, där dataskyddsförordningen gäller, och kan hamna i USA, där skyddet är sämre.

– Vi måste förbättra vår information om cookies, och det har vi uppmärksammats på, och det kommer vi att göra, säger Ann-Louise Öhrn, kommunikationschef på Uddevalla kommun till radion.