Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Uddevalla kommun utsatt för överbelastningsattack

Uddevalla kommun utsätts för en överbelastningsattack. Konsekvenserna är i nuläget lindriga – men tvingade kommunstyrelsen att planera om sitt digitala möte.
– Jag är frustrerad, säger kommunens it-chef Britt-Inger Berntsson.

I samband med att skolorna i Uddevalla började efter sommarlovet inleddes någon form av överbelastningsattack, så kallade ddos-attacker, mot kommunen, något P4 Väst har rapporterat om. Trots att kommunen har ett skydd mot den typen av attacker har den påverkats.

– En ddos-attack innebär att en hemskans massa datorer får för sig att ’nu ska vi in och busa på en sajt’ och går in på samma ip-adress samtidigt. Då tynger man ned ip-adressen. För ett halvår sedan var det massa tidningar som var bombarderade och då låg sajterna nere, säger Britt-Inger Berntsson, it-chef på Uddevalla kommun.

– Nu är det en ny typ av attacker och de beter sig inte riktigt som de brukar göra. Det gör att vårt skydd inte kunde hitta rätt på en gång och det påverkar vårt internet.

Konsekvenserna av attacken är lindriga. Internetuppkopplingen blir långsam, vilket leder till att videosamtal eller delning av stora dokument blir långsamma.

– Om vi hade suttit i en konferens nu, då hade du tyckt att det laggade i bilden, säger Berntsson och fortsätter:

– De som har blivit mest drabbade i dag är kommunstyrelsen som fick träffas live i stället för på Teams.

Kommunens skyddsleverantör håller på att utreda varför skyddet inte fungerar till hundra procent och vilka som ligger bakom attacken.

– VI kan se vissa ip-adresser och områden, men de kan lika gärna vara dolda. Vår leverantör kommer att lämna en incidentrapport, säger Berntsson.

Har ni någon aning om varför kommunen har blivit måltavla för attacken?

– Nej, det är jättesvårt att förstå. Så himla roliga är vi inte.