Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hovhult är ett av de två områden som Uddevalla tävlar med i en europeisk arkitekttävling. Det andra är Dalaberg. Bild: Lasse Edwartz
Hovhult är ett av de två områden som Uddevalla tävlar med i en europeisk arkitekttävling. Det andra är Dalaberg. Bild: Lasse Edwartz

Uddevalla tävlar med Dalaberg och Hovhult

Nu står det klart att Uddevalla blir en av sju svenska tävlande i arkitekttävlingen Europan. Där ska unga arkitekter få sätta tänderna i Dalaberg och Hovhult.

Tävlingen Europan vänder sig till arkitekter under 40 år. Tävlingen avgörs vartannat år sedan 1987.

De deltagande kommunerna har valt ut ett område som de vill få in många idéer kring av arkitekterna som tävlar.

LÄS MER: Uddevalla vill tävla med Dalaberg och Hovhult

Uddevalla deltar med Dalaberg och Hovhult inklusive den angränsande delen av Bulid.

Dessa har kommunen valt för att försöka sticka ut från andra kommuner. Avdelningschef Andreas Roos har tidigare beskrivit för Bohusläningen att här finns ett befintligt område som man från politiskt håll har sagt att man vill utveckla. Han tror att det kan särskilja Uddevalla från många andra kommuner som han räknar med väljer ett helt nytt område att delta med i tävlingen.

Flera städer deltar

Kommunerna får presentera sina bidrag för de tävlande vid lanseringsträffar som pågår den här veckan i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Från Sverige deltar förutom Uddevalla också Enköping, Täby, Borås, Visby, Halmstad och Helsingborg. Totalt i Europa deltar 45 bidrag.

Tema för årets tävling är Den produktiva staden.

Hoppas få många idéer

De tävlande finns nu registrerade på Europans hemsida. Efter lanseringsträffarna kommer det i vår att bli tillfälle för arkitekterna att se områdena på plats. Bidragen ska vara inlämnade i juli. De deltagande kommunerna kan sedan presentera dem i en utställning. En jury utser under hösten vinnare som offentliggörs 2 december.

Andreas Roos hoppas på att få in många idéer och förslag på hur områdena kan utvecklas och bli attraktiva. Det är fritt fram för kommunerna att använda vilka förslag de vill när tävlingen är avgjord.