Bild: Lasse Edwartz

Uddevalla tar fajten mot internationell friskola

Skolinspektionen gav grönt ljus för Nordic International School att etablera sig i Uddevalla. Det beslutet överklagas nu av Uddevalla kommun.
– Vi tror fortfarande på våra grundargument för ett stopp, säger Roger Ekeroos (M).

ANNONS
|

Efter ett extrainsatt nämndmöte under onsdagen står det klart. Uddevalla överklagar Skolinspektionens beslut att ge Nordic International School tillstånd att etablera en grundskola i kommunen.

– Både politiker och förvaltningen blev förvånade över Skolinspektionens beslut och vill därför få prövat våra argument i en instans till. Blir det avslag igen kanske vi kan få en tydligare motivering som ger oss mer kunskap inför liknande situationer i framtiden, säger Roger Ekeroos (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Nordic International School lockar med skoluniform, disciplin och undervisning på engelska. Bakom företaget står friskolepionjären Anders Hultin, som var vd för JB Education vid konkursen 2013. Idag driver Nordic International School grundskolor i Karlstad, Trollhättan, Kalmar och Norr­köping, där företaget också har sitt säte.

ANNONS

Företaget ser Uddevalla som en passande kommun för sin fortsatta etablering.

– Så vitt vi kan se saknas en skola med vår profil. Vi hoppas och tror att vi kan bidra med något, sa Erik Ramberg på Watma Education till Bohusläningen i våras.

Plötsligt överflöd av lokaler

Majoriteten i Uddevalla är inte emot skolan som sådan, men ser andra problem med en eventuell etablering. Såväl politikerna i majoriteten som tjänstemän anser att kommunen efter ett intensivt arbete har lyckats komma tillrätta med den tidigare akuta lokalbristen bland skolorna.

I yttrandet till Skolinspektionen framhöll kommunen att etableringen av Nordic International School kan få effekten att en eller flera kommunala skolor plötsligt istället kan behöva läggas ned, vilket då skulle få stora merkostnader som följd.

Men det vägde alltså inte tillräckligt tungt för att Skolinspektionen skulle avslå ansökan.

Vad får er att tro att beslutet kan upphävas?

– Nu hamnar ärendet hos förvaltningsrätten, vilket är en annan instans och kanske ser man våra argument med andra ögon. Men som jag sa tidigare gör vi det även för att kunna få en bättre motivering för att öka vår egen kompetens, säger Roger Ekeroos.

Skolinspektionens starkaste motivering är att etableringsrätten för friskolor väger tyngre än kommunens invändningar. Roger Ekeroos anser dock inte att beslutet tydliggjorde hur stark etableringsrätten faktiskt är.

ANNONS

Om förvaltningsrätten nu kommer fram till samma beslut hoppas därför nämnden att kommunen kan få en bättre bild över regelverket.

– Det kommer säkerligen fler som vill etablera sig i framtiden och med mer kunskap kan vi hantera det på ett mer direkt sätt än som det blivit nu med lite omtag, säger han.

Förslaget att överklaga Skolinspektionens beslut gick till omröstning under onsdagens extrainkallade möte. S, M, C och V valde att rösta för en överklagan. Liberalerna, som ingår i den politiska majoriteten, avstod från att rösta. KD, UP och SD reserverade sig mot beslutet. I en gemensam skriftlig reservation framför SD och KD åsikten att etableringen inte innebär några påtagliga negativa konsekvenser för den kommunala verksamheten.

”Ställt i relation till etableringsrätten kommer därför inte skolinspektionens beslut som någon överraskning. I sak delar vi skolinspektionens slutsats och ser därför ingen anledning att överklaga beslutet”, skriver de.

LÄS MER:Här är friskolan som vill öppna i Uddevalla

LÄS MER:Internationell friskola nobbas av Uddevalla kommun

LÄS MER:Skolinspektionen ger grönt ljus till ny friskola i Uddevalla

LÄS MER:Laddar för extramöte om friskoleetablering

ANNONS